You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Aktivitetsparat

Du er 'aktivitetsparat', hvis det bliver vurderet, at du ikke kan starte og gennemføre en uddannelse på ordinære vilkår inden for et år og derfor har brug for en særlig indsats for at blive i stand til at gennemføre på ordinære vilkår.

Hvis vi vurderer, at du er parat, vil vi hurtigst muligt igangsætte en indsats, der skal hjælpe dig til at blive i stand til at påbegynde og gennemføre en uddannelse på ordinære vilkår.

Du får dermed uddannelseshjælp og et såkaldt 'uddannelsespålæg', som fungerer som en slags ramme for samarbejdet mellem dig og din kommune, indtil du vælger uddannelse og starter på den. I 'uddannelsespålægget' bliver din indsats hen imod uddannelse beskrevet.

Ret til læse-, skrive- og regneundervisning

Hvis du ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, skal du læse-, skrive- og regnetestes. Hvis testene viser et behov for det, skal kommunen sørge for, at du får læse-, skrive- og regnekurser og eventuelt ordblindekurser. Undervisningen skal som udgangspunkt fortsætte, indtil du har opnået læse-, skrive- og regnefærdigheder, der svarer til folkeskolens afgangsprøve.

Du har ret til en koordinerende sagsbehandler

Så snart Ungeenheden har vurderet dig som aktivitetsparat, har du ret til en koordinerende sagsbehandler. Sagsbehandleren skal sikre, at din indsats er koordineret på tværs af de kommunale forvaltninger og andre myndigheder.

Din indsats bliver individuelt tilrettelagt

Som aktivitetsparat får du hurtigst muligt en koordineret og systematisk uddannelsesrettet indsats, hvor dine uddannelsesmål er i fokus. Du vil få støtte og hjælp til at blive klar til at tage en uddannelse, og indsatsen bliver tilrettelagt med udgangspunkt i din situation og dine udfordringer.

Rimelige sanktioner

Hvis du ikke lever op til de krav, som Ungeenheden stiller til dig, mens du modtager uddannelseshjælp, kan du få en sanktion. Et eksempel på en sanktion kan være en såkaldt punktsanktion, hvor der kan trækkes tre dages uddannelseshjælp fra dig. Sanktionssystemet tager højde for, at du pga. sammensatte problemer måske ikke altid har mulighed for at leve op til de krav, der bliver stillet til dig. Derfor vil din kommune altid kontakte dig inden en sanktion.

Inden der bliver givet en sanktion, skal Ungeenheden derfor vurdere, om der i dit tilfælde er omstændigheder (f.eks. psykisk sygdom eller misbrugsproblemer), der kan begrunde, at du ikke lever op til kravene - og derfor ikke skal have en sanktion.

Ungeenheden skal altid være i personlig kontakt med dig om, hvorfor du ikke lever op til kravene – f.eks. om at deltage i aktive tilbud – inden Ungeenheden må give dig en sanktion.