You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Badehusene på Blokhus strand

De ikoniske hvide badehuse på Blokhus strand er et kendetegn for området. Her kan du læse om historien bag badehusene, og du kan se hvordan du kommer på venteliste. 

Sidens indhold

Den friske vesterhavsluft tiltrak sommergæster allerede fra midten af 1800-tallet. Forfatteren Meir Goldschmidts besøg i Blokhus 1865 gav anledning til, at Blokhus blev et badested, han var nemlig den første, der offentligt bekendtgjorde, at man kunne bade direkte i Vesterhavets bølger, så en dukkert i 1865 blev starten på Vestkystturisme.

Allerede i 1870 var turisterne kommet til Blokhus i større stil. Det vakte undren hos de lokale, de havde en grænseløs respekt for havet, der betragtes som en urimelig hård arbejdsplads og en nådesløs nabo, hensynsløst mod både mennesker og gods.

Man havde lært sig at bruge havet af bitter nød, når de lokale så fine folk komme rejsende langsvejs fra for at være ved havet og frivilligt bade i det, var det ikke til på fatte umiddelbart. Ret hurtigt kom de sig dog af forbløffelse og tog med kyshånd mod de nye.

Alle blokhusbeboerne kom i kontakt med turisterne om sommeren. De fleste lejede værelser ud og arbejdede på den ene eller anden måde i turistbranchen. Det kunne f.eks. ved havet, med at leje badevogne ud.
Badningen foregik fra et badehus, der ved håndkraft eller ved hestekraft blev trukket så langt ud ud i vandet som muligt, hvorefter den badene kunne træde direkte ud i vandet uden på vise sin bare krop.

Efterhånden som badegæsternes antal steg, opgav man at rulle vognene ud i vandet og badevognene er langsomt blevet til badehusene på stranden, nu til omklædning og ophold, og disse populære badehuse sættes stadig op hver sommer ved Blokhus strand. 

I dag har Blokhus tilladelse til på opstille 47 badehuse på stranden og kun i perioden fra 1. maj til 30. September.

Alle de andre badegæster kan man sige bruger nutidens badevogne - bilerne - Blokhus har nemlig som et af de få steder i landet adgang til på køre på stranden.

Venteliste til badehusgrund på Blokhus Strand

Ønsker du at stå på ventelisten kan du via eboks/Digitalpost sende dit ønske til Jammerbugt Kommune, Vækst og Udvikling.

Der opkræves et årligt gebyr på kr. 100,- pr. år for på stå på ventelisten.

Til orientering er der i gennemsnit et grundskifte per år.

Yderligere oplysninger eller spørgsmål kontakt Jammerbugt Kommune på vu@jammerbugt.dk eller tlf. 4191 2104.

Information til Strandgrundlejere

Alle tilladelser er gældende for et år af gangen. 

En lejer af en strandgrund kan kun overdrage en aftale til en ægtefælle. Enhver anden form for overdragelse kan ikke finde sted.

En strandgrund kan kun "arves" af ægtefælle og når sidste ægtefælle dør, eller grunden almindeligvis ønskes afhændet, tilbydes grunden til øverst placere på ventelisten.

Yderligere oplysninger eller spørgsmål: kontakt Jammerbugt Kommune på mail vu@jammerbugt.dk