You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Badehusene på Blokhus Strand

De ikoniske hvide badehuse på Blokhus strand er et kendetegn for området. Her kan du læse om historien bag badehusene, og du kan se hvordan du kommer på venteliste. 

Sidens indhold

Venteliste til badehusgrund på Blokhus Strand

Der er i øjeblikket ca. 330 personer på ventelisten. Der er i gennemsnit ét grundskifte pr. år.

Skriv dig op til at komme på venteliste

Der opkræves et årligt gebyr på 100 kr. om året for at stå på ventelisten.

Bliv fjernet fra ventelisten eller opsig din strandgrund

Yderligere oplysninger eller spørgsmål? Kontakt Jammerbugt Kommune på vu@jammerbugt.dk.

Information til strandgrundlejere

Alle tilladelser er gældende for ét år af gangen. 

En lejer af en strandgrund kan kun overdrage en aftale til en ægtefælle. Enhver anden form for overdragelse kan ikke finde sted.

En strandgrund kan kun "arves" af ægtefælle, og når sidste ægtefælle dør, eller grunden almindeligvis ønskes afhændet, tilbydes grunden til øverstplacerede på ventelisten.

Bliv fjernet fra ventelisten eller opsig din strandgrund

Yderligere oplysninger eller spørgsmål? Kontakt Jammerbugt Kommune på vu@jammerbugt.dk.

Badehusenes historie

Den friske vesterhavsluft tiltrak sommergæster allerede fra midten af 1800-tallet. Forfatteren Meir Goldschmidts besøg i Blokhus 1865 gav anledning til, at Blokhus blev et badested, han var nemlig den første, der offentligt bekendtgjorde, at man kunne bade direkte i Vesterhavets bølger, så en dukkert i 1865 blev starten på Vestkystturisme.

Allerede i 1870 var turisterne kommet til Blokhus i større stil. Det vakte undren hos de lokale, der havde en grænseløs respekt for havet, der blev betragtet som en urimelig hård arbejdsplads og en nådesløs nabo - hensynsløs mod både mennesker og gods.

Man havde lært sig at bruge havet af bitter nød. Når de lokale så fine folk komme rejsende langsvejs fra for at være ved havet og frivilligt bade i det, var det ikke til at fatte umiddelbart. Ret hurtigt kom de sig dog over forbløffelsen og tog med kyshånd imod de nye.

Alle blokhusbeboerne kom i kontakt med turisterne om sommeren. De fleste lejede værelser ud og arbejdede på den ene eller anden måde i turistbranchen, f.eks. ved havet med at leje badevogne ud.

Badningen foregik fra et badehus, der ved håndkraft eller ved hestekraft blev trukket så langt ud i vandet som muligt, hvorefter den badende kunne træde direkte ud i vandet uden at vise sin bare krop.

Efterhånden som badegæsternes antal steg, opgav man at rulle vognene ud i vandet, og badevognene er langsomt blevet til badehusene på stranden, nu til omklædning og ophold, og disse populære badehuse sættes stadig op hver sommer på Blokhus Strand.

I dag har Blokhus tilladelse til at opstille 47 badehuse på stranden og kun i perioden 1. maj til 30. September.

Alle de andre badegæster, kan man sige, bruger nutidens badevogne - bilerne. Blokhus har nemlig som et af de få steder i landet adgang for kørsel på stranden.