You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Thorupstrand Fiskehus nomineret til Årets Iværksætter 2021

Allerede i 2020 var indehaveren af Thorupstrand Fiskehus, Janni Olesen, nomineret til Jammerbugt Kommunes Iværksætterpris. Nu er hun og hendes nye kompagnon og barndomsveninde, Janet Anisimow spændte på, om de i år er de heldige modtagere af prisen.

Siden nomineringen sidste år er det gået stærkt, og udviklingen er fulgt med. Janni og Janet har udviklet på koncepter inden for kutterkoncerter, og udviklet nye madkoncepter med spisning direkte på stranden. Desuden har de sat fokus på øget samarbejdet med lokale leverandører og et stigende fokus på bæredygtighed. Hvis Thorup Strand Fiskehus vinder prisen i år, så tilskrives succesen dem begge. Virksomheden giver nemlig rigeligt arbejde til to, og ”det er nu sjovere at være to”, siger Janni.

- Og så er Janet også et dejligt menneske at være sammen med, og det skyldes udelukkende hende og vores nære relation, at jeg overhovedet tog en kompagnon ind. Janet er oprindelig uddannet pædagog, og allerede nytårsaften 2019 opstod idéen. I sommeren 2020 tog hun orlov og arbejdede i Fiskehuset, og nu fik hun for alvor blod på tanden. Den følgende nytårsaften traf de beslutningen, og i begyndelsen af 2021 realiserede de planen, så de nu ejer og driver stedet i fællesskab. 

Thorupstrand Fiskehus er opført af Thorupstrand Kystfiskerlaug. De lokale fiskere, som er kendt fra TV-serien ”Gutterne på kutterne” ville nemlig hellere fiske end drive forretning.

- Vi har indgået en fin forpagtningsaftale, så vi udover forbrug betaler en procentsats af omsætningen i husleje. Det betyder, at går det godt for os, bliver der også flere penge til fiskerne, forklarer Janni.

Kaospilot

Janni ville oprindelig have været psykolog, men skiftede mening og tog en treårig uddannelse som kaospilot i Aarhus.

- Det viste sig at være en meget anvendelig uddannelse, hvor man lærer at anvende sine kreative evner og anskue flere løsningsmodeller. Praksis vægtes lige så højt som teori, og der er fokus på det hele menneske. Samtidig er det en lederuddannelse, som jeg har god brug for her med de mange medarbejdere i højsæsonen, fortæller Janni.

Janet er fra Fjerritslev, hvor hun stadig bor efter nogle år i Aalborg, mens hun læste til pædagog. Hun har bl.a. arbejdet indenfor specialområdet med udsatte familier. Janni er næsten så lokal, som hun kan blive, for hun er født og opvokset i Slettestrand, hvor forældrene stadig driver Hotel Højgården. Stedet var omdrejningspunkt, og er stadig en slags hjem for mange af egnens unge. Det var her Janni og Janet lærte at samarbejde, da de begge var en del af den store flok, der arbejdede på hotellet.

Ansatte i alle aldre

Den lokale ungdomskultur eksisterer fortsat i køkkenet hos Janni og Janet. Her er mange unge, især gymnasieelever fra Fjerritslev ansat i feriejobs. Thorupstrand Fiskehus havde ikke eksisteret uden alle de unge, men de får også god løn og arbejder under ordnede forhold. Stedet beskæftiger endvidere 4 - 5 fastansatte, bl.a. Lilli i ”skærerummet”.

- Lilli er en lokal kvinde på 60 +, som aldrig har lavet andet end at skære fisk, og hun er simpelthen guld værd, fortæller Janni. Lilli har hjælp af Dorthe, der er i flexjob og ligeledes lokal. De to kan virkelig få noget fra hånden.

Et par voksne medarbejdere står for selve butiksdelen, yderligere et par er køkkenansvarlige og tilbereder de enkle. men velsmagende retter, som vi sælger rigtig mange af om sommeren. Der er plads til ca. 100 gæster ved bordene få meter fra havet. I denne sommer har der været omkring 800 spisende gæster om dagen, men så har der godt nok også været travlt

Fra haw til maw

Inden døre er et stort rum på 1. sal, men klart nok vil gæsterne helst sidde ude, hvis det overhovedet er muligt. Udsigten og havluften er i sig selv en oplevelse, og når maden så også smager godt, bidrager vi til en af de oplevelser, som turister husker og fortæller om, når de kommer hjem. I år sluttede vi sæsonen med en ”Kutterkoncert”, en musikalsk oplevelse, hvor orkestret spillede i vandkanten ved én af kutterne. Det var en tak til både vore gæster og til lokalsamfundet, der må leve med de mange gæster, der kommer gennem sæsonen. Det var en stor oplevelse, som vi helt sikkert vil gentage. .

”Fra haw til maw”, sagde en gæst. 

Og det er ingen overdrivelse. Vi har råvarer i verdensklasse, og både lokaliteterne og beliggenheden lever helt op til en gammel drøm om et uformelt sted, tæt ved råvarerne, og få men gode retter i topkvalitet. Det er ikke svært at lave god mad, hvis man er indstillet på at bruge penge på råvarerne.

Fisk er jo mange slags, og selv om vi ikke ligefrem opdrager kunderne, vil vi gerne give dem lejlighed til at smage fisk, de måske kun kender af navn. Knurhaner, havkat og rødtunger, som sjældent ses i supermarkederne, og kunderne synes, det er spændende at opleve noget nyt. Vi fortæller også om bæredygtigt fiskeri og forklarer, at når vi ikke sælger laks og rejer, skyldes det fangstmetoderne, som ikke er bæredygtige.

NU er der lukket i butikken, men det betyder foreløbig ikke ferie for Janni og Janet. Nu er de nemlig i gang med at sylte løg og agurker til de mange hjemmelavede remoulader, der skal serveres til fiskeretterne fra påsken i 2022.

(Historien er udarbejdet i november 2021)