Vækst- og Udviklingsdirektøren indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende, at Forslag til Lokalplan 23-008 med tilhørende miljørapport samt Forslag til Kommuneplantillæg nr. 15 fremlægges offentligt i 8 uger, og at der i denne periode afholdes et borgermøde i området.
Teknik og Miljøudvalget, 3. december 2018, pkt. 138:
Indstillingen anbefales godkendt, idet udvalget forudsætter, at der ved anden behandlingen foreligger en plan for nedtagning af de 12 eksisterende vindmøller ved Rendbæk.
Malou Skeel deltog ikke i behandlingen af punktet.
Lisbet Emmery kan ikke godkende at opstille vindmøller i området.
Økonomiudvalget, 12. december 2018, pkt. 198:
Indstilling anbefales godkendt.
Malou Skeel blev erklæret inhabil og deltog ikke i behandlingen af punktet.
Afbud:
Per Halsboe-Larsen
Beslutning fra Kommunalbestyrelsen, 20. december 2018, pkt. 179:
Godkendt.
Malou Skeel blev erklæret inhabil og deltog ikke i behandlingen af punktet.
____________________________________________________
Teknik- og Miljøudvalget, 01.02.2021
Beslutningstema
Endelig godkendelse af Lokalplan 23-008, Vindmøller, Rendbæk Øst, Pandrup med tilhørende miljørapport og Kommuneplantillæg nr. 15.
Sagsfremstilling
Planforslagene har sammen med miljørapporten været sendt i offentlig høring i otte uger fra 10. januar 2019 til 14. marts 2019. Der er indkommet 31 bemærkninger til projektet, hvoraf de 13 bemærkninger er en positiv tilkendegivelse over for projektet. Bemærkningerne og forvaltningens kommentarer hertil fremgår af "skema med bemærkninger og kommentarer", der er vedlagt i bilag. Bemærkninger omhandler primært:
- Bekymring for påvirkning af flagermus og kongeørn.
- Visualiseringer vurderes at være vildledende.
- Ønsker mølleparken flyttet ud på havet, eller til et mere øde sted.
- Konflikt med ønsket om at udvikle et naturområde af international kvalitet.
- Påvirkning af landskabsoplevelsen i Store Vildmose.
- Projektet bør afvente resultater af undersøgelse fra Kræftens bekæmpelse.
- Bekymring for støjpåvirkning af omgivelser.
- Bekymring for værdiforringelse af ejendom.
- Forslag om reducering af mølleantallet for at tage hensyn til flagermus og kongeørn.
De indkomne bemærkninger i høringsfasen har givet anledning til, at kommunen har bedt rådgivningsfirmaet Sweco om at vurdere miljørapporten, herunder fugle- og flagermusundersøgelserne i et notat.
Sweco vurderer, at mølleparken kan påvirke fuglearter, der raster i Fuglebeskyttelsesområde nr. 1, Ulvedybet og Nibe Bredning, og som søger til Store vildmoseområdet for at finde føde. Sweco kritiserer bl.a., at miljørapporten ikke beskriver dette forhold yderligere og mener bl.a., at den af NIRAS udarbejdede væsentlighedsvurdering i 2016 skulle ledsages af en fuld Natura 2000 konsekvensvurdering. Opstiller har bedt rådgivningsfirmaet WSP vurdere på Swecos notat, og WSP vurderer, at væsentlighedsvurderingen er lavet på baggrund af relativt grundige fugleundersøgelser, og at evt. negative udsving i bestanden af arter ikke vurderes at være større end de udsving, der anses for at være normale for de udpegede arter og naturtyper i de omgivende Natura 2000 områder. WSP er derfor uenig i Swecos vurdering af, at projektet kræver en fuld Natura 2000 konsekvensvurdering. Både Swecos notat og notatet fra WSP er vedlagt som bilag.
NIRAS, som tilbage i 2016 udarbejdede væsentlighedsvurderingen, er ligeledes blevet bedt om at forholde sig til Swecos notat og oplysningerne heri. Forelagt de nye oplysninger finder NIRAS stadig ikke, at projektet medfører en væsentlig påvirkning af Natura 2000 området, og dermed ikke kræver en fuld Natura 2000 konsekvensvurdering. Samtidigt oplyser NIRAS, at Miljøstyrelsen i deres bemærkninger ikke har kommentarer til projektet, sådan som det er fremlagt, for så vidt angår Natura 2000. På den baggrund vurderer NIRAS, at Miljøstyrelsen finder væsentlighedsvurderingen tilstrækkelig. Notatet fra NIRAS er vedlagt som bilag.
Opstillers advokat, Bech-Bruun, har kommenteret på flere af indsigelserne til mølleprojektet, navnlig bemærkningerne fra Miljøstyrelsen, samt bemærkningerne vedr. påvirkningen af arter i Natura 2000 områder. Bech-Bruun bemærker, at indsigelsen fra Miljøstyrelsen ikke er et veto, og Bech-Bruun vurderer samtidigt, at medmindre kommunen selv finder anledning til at miljøvurderingen er fejlagtig eller mangelfuld, så vil kommunen kunne godkende projektet på det foreliggende grundlag.
Kommunens egen advokat i sagen, Codex advokater, er bedt om at vurdere oplysningerne fra WSP samt Bech-Bruun. Codex advokater er enig i, at væsentlighedsvurderingen, der indgår i miljørapporten, er tilstrækkelig. Samtidigt vurderer de også, at der kan være en risiko for kollision med kongeørn, omend risikoen er meget lille. Dette fremgår også af notatet fra WSP. Kommunen bør være tilbageholdende med at agere imod hovedkonklusioner, der kommer fra centrale myndigheder. Når Miljøstyrelsen anfører, at opstilling af vindmøller 3,5 km fra en kongeørnerede er problematisk, og en negativ påvirkning af bestanden ikke kan udelukkes, så vurderer Codex advokater, at mølleprojektet med sin nuværende placering af møllerne, sandsynligvis vil være i strid med fuglebeskyttelsesdirektivet.
Opstillers advokat, Bech-Bruun, bemærker i et opfølgende notat, at der ikke foreligger et veto fra miljøstyrelsen, og at miljøstyrelsen i øvrigt ikke er myndighed i sagen. Miljøstyrelsens bemærkninger baserer sig bl.a. på, at de forudsætter at der er et ynglende kongeørnepar i området. Miljøstyrelsens bemærkninger er fra starten af 2019, og at der i mellemtiden kun er observeret en enlig han-ørn, der i sagens natur ikke yngler. Bech-Bruun er derfor stadig af den opfattelse, at en evt. godkendelse ikke vil være habitatstridig.
Ovenstående vurderinger fra de forskellige rådgivningsfirmaer er således ikke enige i, hvorvidt de faglige vurderinger i miljørapporten er tilstrækkelig.
Opstiller har accepteret, at mølle nr. 11 udgår af projektet pga. hensynet til damflagermus. Der er lavet visualiseringer, og det vurderes at det visuelt vil være uproblematisk at udtage møllen, og Sweco vurderer, at yderligere undersøgelser ikke er nødvendige.
Kommunen har ligeledes haft kontakt til Energinet for at høre hvor lang tid det vil tage, at gøre transmissionsnettet klar til at modtage strømmen fra vindmøllerne. Energinet vurderer, at de vil være klar til at aftage strømmen inden for en to-årig periode.
En møllepark med 15 vindmøller har en samlet indbygget effekt på mellem 54 og 64,5 MW grøn strøm, afhængig af mølletype. Dette svarer til mellem 44.200 og 49.100 husstandes årlige elforbrug.
Projektet falder i god tråd med DK 2020 Klimaplan og Grøn Energi Nordjylland 2040, hvor målsætningen er, at Nordjylland inden 2040 skal være selvforsynende med vedvarende energi. Strategien er, at der inden 2040 leveres 1283 MW strøm fra vindmøller i hele Nordjylland. Vindmølleparken ved Rendbæk Øst er et led i opfyldelsen af denne strategi. En realisering af planen vil bidrage til en CO2 besparelse på mellem 32.000 og 35.500 tons årligt. Til sammenligning vil et 0-alternativ, med bibeholdelse af den eksisterende møllepark bidrage til en CO2 reduktion på 2.350 tons årligt. Tallene er beregnet på baggrund af Energinets "Miljødeklarering af 1 kWh el" pr. 28. februar 2018.
Det kan endvidere oplyses, at opstiller har tanker om at lade vindmøllerne indgå som del af et ”Power-to-X” projekt. Power-to-X er en metode til at omdanne el til mere oplagringsvenlig og transportérbar energi i flydende form, så den grønne energis anvendelighed bliver som vi i dag kender det fra eksempelvis benzin-og dieselbiler – bare drevet af grøn energi. Teknologien anses af mange for næste generation af grøn energiudvikling
Opstiller har oplyst, at planen for nedtagning er, at de 12 eksisterende møller er nedtaget, før idriftsættelse af den første mølle i den ansøgte park. Dette medtages som et vilkår i en eventuel VVM-tilladelse.
Sagen fremlægges til politisk behandling, da det vurderes, at sagen nu er så oplyst, at der ikke med rimeligehed kan afdækkes yderligere, trods de divergerende vurderinger fra juridiske eksperter samt eksperter med hensyn til vurdering af habitat og påvirkning af arter - herunder især fugle. Herudover forligger der ikke længere et veto fra statslige myndigheder mod planforslagene.
Økonomi
Ikke relevant.
Kommunikation
Lokalplanforslaget, forslag til kommuneplantillæg og miljørapport har været udsendt i offentlig høring i minimum otte uger - fra medio januar til medio marts 2019. Der er indkommet 31 bemærkninger til planforslagene.
Flere rådgivningsfirmaer og advokater har efterfølgende foretaget vurderinger af, hvorvidt oplysningerne i miljørapporten er tilstrækkelige. Der er ikke enighed herom. Det er navnligt hensynet til kongeørnen, der er genstand for den faglige uenighed. Plan- og Miljøafdelingen ser sig ikke i stand til at afgøre denne faglige strid.
Indhentningen af ovenstående vurderinger har, sammen med en afklaring af indsigelsen fra Forsvaret, medført, at der er forløbet ca. 20 måneder siden udløbet af høringsfristen. I henhold til planloven skal et forslag til lokalplan være vedtaget senest tre år fra offentliggørelsesdatoen, hvilket er overholdt i sagen.
Indstilling
Vækst- og Udviklingsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Kommunalbestyrelsen at godkende én af tre følgende beslutninger:
- at udsætte godkendelse af planforslagene med tilhørende miljørapport og igangsætte yderligere fugleundersøgelser,
- at reducere antallet af møller således, at der ikke står møller nærmere seks km fra kongeørnerede eller
- at godkende forslag til Kommuneplantillæg nr. 15, forslag til Lokalplan 23-008 med tilhørende miljørapport og sammenfattende redegørelse endeligt på vilkår af, at mølle nr. 11 tages ud af projektet.
Beslutning fra Teknik og Miljøudvalget, 1. februar 2021, pkt. 20:
Malou Skeel erklærede sig inhabil og deltog ikke i sagens behandling.
Udvalget besluttede at anbefale Kommunalbestyrelsen forslag 3 – at godkende forslag til Kommuneplantillæg nr. 15, forslag til lokalplan 23-008 med tilhørende miljørapport og sammenfattende redegørelse endeligt på vilkår af, at mølle nr. 11 tages ud af projektet.
Lisbet Emmery kan ikke godkende, at der arbejdes videre med realisering af projektet.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 10. februar 2021, pkt. 24:
Malou Skeel blev erklæret inhabil, og deltog derfor ikke i behandlingen af sagen.
For: 7. Teknik- og Miljøudvalgets indstilling anbefales godkendt.
Imod: 1. Jens Ørtoft (O).