Har du også lyst til at snuse til SOSU-faget?
Kunne du, ligesom Didde, have lyst til at prøve dig selv af i arbejdet med mennesker? Så hold dig ikke tilbage. Der er masser af muligheder i Jammerbugt Kommune.
- Kontakt områdeleder og ansvarlig for elevområdet Tanja Christensen, tjc@jammerbugt.dk / 4191 3752, eller
- Chef for sundheds- og velfærdsområdet, Henrik Ravn, her@jammerbugt.dk / 4191 2201.
Det er faktisk muligt at gøre en forskel for de mennesker, vi har med at gøre. Det motiverer og giver jobbet mening. I dag glæder jeg mig hver dag til at komme på arbejde”.
Ordene kommer fra Didde Grevelund (55), Hune og beskriver følelsen, man kan have som SOSU-medarbejder. En følelse hun først lærte at kende, da hun i en sen alder fik lyst til at prøve noget nyt efter af have arbejdet som litograf og grafiker i 24 år.
”Jeg har arbejdet 8 år på Nordjyske og 16 år hos Sol og Strand med grafiske opgaver. Det har jeg jo været glad for, men jeg har også altid tænkt, at det kunne være spændende at prøve noget andet – noget med mennesker,” fortæller Didde Grevelund.
Da hun under corona-krisen blev arbejdsløs, søgte og fik hun hurtigt et nyt job indenfor sit fag, men efter 14 dage ved det nye skrivebord, mærkede hun, at noget var faldet i hak.
”Motivationen bag skærmen var helt væk. Det var tid til at prøve noget andet, så jeg sagde op,” fortælle Didde.
Jeg blev hurtigt fascineret af jobbet, fordi jeg oplevede at gøre en reel forskel for de mennesker, jeg havde med at gøre
Betænkeligheder gjort til skamme
For at forfølge drømmen om at arbejde med mennesker, ringede hun til det nærmeste ældrecenter, som på grund af familiens daværende bopæl i Thise var Løkken Ældrecenter.
”Jeg spurgte, om jeg kunne få lov til at snuse til faget, og fik at vide, at jeg kunne komme til samtale den følgende dag. De stod og manglede folk nu og her, så det endte med at jeg fik et halvt års vikariat,” fortæller Didde.
Det gik lige hurtigt nok, syntes hun, og betænkelighederne var mange, for godt nok havde hun ønsket at arbejde med mennesker, men hun var også usikker på, hvordan det ville være at komme helt tæt på i for eksempel pleje-situationer.
Bekymringerne blev hurtigt gjort til skamme.
”Der gik ikke lang tid, før den personlige pleje var det mindste i opgaven. Det trådte helt i baggrunden, når man stod overfor et andet menneske med ansvaret for dets velbefindende. Vi fik en god oplæring, og jeg blev hurtigt fascineret af jobbet, fordi jeg oplevede at gøre en reel forskel for de mennesker, jeg havde med at gøre,” fortæller Didde.
SOSU-faget skal tales op
Efter vikariatet søgte hun ind på SOSU Nords sundhedsassistent-uddannelse, hvor hun i dag i er tilknyttet på næstsidste semester. Holdet er et EUV-hold (erhvervsuddannelse for voksne), og alle elever er 25 år. Det betyder, at de får 10 procents reduktion i studietiden, og at praktikkerne er til voksenlærlinge-løn.
”De fleste på holdet har det som mig: Vi har valgt uddannelsen meget bevidst til og er ambitiøse. Vi vil gerne gøre det godt. Der er en fantastisk energi,” fortæller Didde.
Udover hjemmeplejen har hun været i praktik på et demens-psykiatrisk afsnit og er nu på en hjerteafdeling. Arbejdet som SOSU-assistent rummer masser af udfordringer og glæder, og trænger til at blive talt op, mener hun.
”Jeg synes nogle gange, det kan lyde som, det er helt vildt let at arbejde som SOSU-hjælper eller -assistent, næsten kedeligt. Men det er det så langt fra. Vi bruger både vores hænder og hoved hele dagen, og for de mennesker, som vi har med at gøre, kan vores viden, observationer og støtte betyde, at de kommer sig ovenpå alvorlig sygdom, at de får den rette medicin eller de rigtige hjælpemidler, og at de føler sig set og mødt. Det er spændende og udfordrende, og vigtigst: Det giver mening. Når arbejdsdagen er gået, tager man hjem og ved, at man har gjort en forskel,” beskriver Didde.
Oplevelsen er et job som giver mening
Didde er ikke den eneste, som er blevet positivt overrasket over både uddannelse og arbejde i SOSU-regi. På SUSU Nord oplever man, at det ofte er tilfældet, særligt når man vælger uddannelsen efter at have prøvet noget andet.
”Branche-skifterne kommer med både dannelse og livserfaring, og mange nyder afvekslingen mellem skole og praksis. De kommer ud og bruger det, som de har lært med det samme, og de oplever, at her er et job, som giver mening,” fortæller Rikke Lindhardt, som er uddannelsesleder på SOSU Nords assistent-uddannelse.
Lige nu går der 400 EUV-elever på Social- og Sundhedsassistent-uddannelsen på SOSUNord.
Vi bruger både vores hænder og hoved hele dagen, og for de mennesker, som vi har med at gøre, kan vores viden, observationer og støtte betyde, at de kommer sig ovenpå alvorlig sygdom, at de får den rette medicin eller de rigtige hjælpemidler, og at de føler sig set og mødt
Masser af mulighed for praktik og job
I Jammerbugt Kommune, hvor Didde Grevelund bor, er der som i de fleste andre kommuner, stor efterspørgsel på SOSU-hjælpere og -assistenter, og chef for kommunens Sundheds- og Velfærdsområde, Henrik Ravn, påpeger de gode muligheder for at finde praktikplads og senere job.
”I mange brancher kan det være svært at finde en praktikplads, men som social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassisten kan man hurtigt komme ud og smage på et rigtigt arbejde og mærke, at der er brug for én. Jeg ved, at alle vores plejecentre, hjemmeplejen og botilbud mv. i Jammerbugt Kommune gør sig umage for at tage godt imod elever og nye medarbejdere. Jeg tænker, at mange vil opleve det samme som Didde, hvis de prøver kræfter med faget, nemlig at her er en uddannelse og et arbejde, som udfordrer på den gode måde og giver et tilfredsstillende arbejdsliv”.
Læs mere om SOSU Nords erhvervsuddannelse for voksne på: https://sosunord.dk/uddannelser/
Bliv klogere på mulighederne for en elevplads eller SOSU-arbejde i Jammerbugt Kommune ved at kontakte områdeleder og ansvarlig for elevområdet:
Tanja Christensen, tjc@jammerbugt.dk / 4191 3752 eller chef for sundheds- og velfærdsområdet, Henrik Ravn, her@jammerbugt.dk / 4191 2201.