Arbejdet med at realisere målsætningerne i Den Grønne Trepart er i fuld gang i Jammerbugt Kommune. Mandag og onsdag i denne uge har Jammerbugt Kommune sammen med repræsentanter fra følgegruppen, den såkaldte ”helt lokale trepart i Jammerbugt Kommune” inviteret lodsejere i oplandet til Løgstør Bredning til møde om den forestående arealomlægning.
Målet er at informere om opgaven og fortælle om de muligheder, som ejerne af jorden har at gøre med. Dernæst helt konkret at tegne nye linjer på et kort over området.
”Jammerbugt Kommune er som alle andre danske kommuner sat til at facilitere arbejdet med Den Grønne Trepart lokalt. Vi ved, hvor i kommunen det vil være oplagt at lave vådområder eller rejse skov, og hvor den bedste landbrugsjord findes. Den viden vil gerne dele med lodsejerne, sammen med opfordringen til at tage aktivt del i den forestående arealomlægning. Når vi får alle med, laver vi de bedste aftaler,” forklarer Christian Hem, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune.
Nødvendige nye netværk
Møderne om jord i oplandet til Løgstør Bredning bliver fulgt op af lignende møder i efteråret andre steder i kommunen. Den lokale landboforening, Agilix, som også sidder med i følgegruppen, ser møderne som nødvendige for at sætte skub i processen.
”Fysiske møder med lodsejerne, giver os mulighed for at få informeret grundigt om de muligheder, den enkelte helt konkret har med sin jord. Det giver også lodsejerne mulighed for at møde hinanden. Måske kan der laves aftaler med en nabo om at bytte mindre god landbrugsjord til bedre jord, og herefter skabe både biodivers natur og en udbytterig mark. Møderne skal sikre Den Grønne Treparts målsætninger – om mere og bedre natur, men også om et stærkt dansk landbrug i fremtiden,” forklarer Bjarke Lauersen, formand for Agilix, Kreds 2.
Spørgelyst og drøftelser med perspektiv
På programmet var indlæg fra både Jammerbugt Kommune, Agilix og Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (Jordfordelingskontoret). Efter runden med oplæg var der konkrete drøftelser over matrikelkort rundt om ved caféborde.
Mælkeproducent, Ole Larsen fra Gøttrup, synes godt om denne måde at sætte gang i arealomlægningen på.
”Dialog og frivillighed er nøgleordene, hvis vi skal videre med Den Grønne Trepart, og det er jo netop overskrifterne for en aften som i aften. Vi skal tale sammen og finde løsninger, som alle kan se sig selv i, og det synes jeg, vi har fået taget hul på”.
Med 130 engagerede fremmødte lovede mødet mandag godt for lignende fremtidige, konstaterer næstformand i Teknik- og Miljøudvalget, Lisbet Emmery:
”Der var stor interesse og spørgelyst. Mit indtryk er, at der var en del ny viden for de fremmødte. Efter oplæggene blev der drøftet ivrigt ved bordene. Forhåbentligt bliver både dette og de følgende møder begyndelsen til mange nye aftaler om ny natur rundt om i Jammerbugt Kommune.”
Lokale Treparter
- Danmark er delt ind i 23 ”Lokale treparter”. Jammerbugt Kommune er med i både den lokale trepart for Limfjorden og for Skagerak / Det nordlige Kattegat.
- Ovenstående initiativ er taget med afsæt i den kommunale følgegruppe, den ”helt lokale trepart for Jammerbugt Kommune”, hvor Agilix (Landbrug og Fødevarer), Danmarks Naturfredningsforening, Jammerbugt Kommune har plads.