You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Nyhed fra 07.05.2024

Markering af Jammerbugt Kommunes tyske og polske venskaber

En ny skole, et nyrenoveret idrætscenter og naturgenopretning i Vildmosen. Der var nok at vise frem, da Jammerbugt Kommune i weekenden havde sine to europæiske venskabsbyer på besøg.

Jammerbugt Kommune med Borgmester Mogens Christen Gade i spidsen havde i weekenden d. 3-5. maj officielt besøg fra venskabsbyerne: Stadt Tornesch tæt på Hamburg i Tyskland og Strzelce Krajenskie i det nordvestlige Polen.

Gæsterne boede på Skovsgård Hotel og kunne på den måde opleve en socialøkonomisk virksomhed. Der var stor tilfredshed med det nyrestaurerede hotel og med den hyggelige atmosfære.

Jammerbugt Kommunes etablerede venskabsbysamarbejde giver netop mulighed for at få et mere indgående kendskab til hinanden og blive inspireret - både til nye måder at gøre ting på i egen kommune og til at gøre ting i fællesskab

Borgmester, Mogens Christen Gade

Besøg på lokale highlights

Lørdagen stod på udflugt rundt i Jammerbugt Kommune med besøg på Skolecenter Jetsmark, hvor afdelingsleder Mads Villadsen og SFO-leder Birgitte Glyø viste rundt på den nybyggede skole og fortalte om pædagogiske og læringsmæssige overvejelser i forbindelse med indretningen af skolen.

Herefter gik gæsterne til Jetsmark Idrætscenter, hvor marketingschef, Anette Christiansen og den nytiltrådte direktør Kenn Fonager viste rundt.

Et kort visit i Vildmosen og på Blokhus Strand blev også nået. Ligesom gæsterne besøgte Skulpturparken i Hune og Ryaa Mejeri.

En ildsjæl blev mindet

For godt 30 år siden begyndte samarbejdet mellem Strzelce Krajenskie og Jammerbugt. Nyligt afdøde, Kai Holsko (tidligere leder på Aabybro Skole og med i Rotary) var meget aktiv omkring etableringen af samarbejdet, og det huskes fortsat. Derfor var det et ønske fra den polske delegation, at man kunne besøge graven og hilse på Kai Holskos enke Dorte Holsko. Det blev også sat på programmet lørdag.

Om aftenen, var der middag på Skovsgård Hotel med officielle taler og gaveoverrækkelse. Der var et særligt farvel til borgmester i Stadt Tornesch, Sabine Kählert, som ikke har genopstillet til borgmesterposten og derfor trækker sig tilbage til sommer.

Udsyn og mellemfolkelig forståelse

Der var syv gæster fra Polen og fem gæster fra Tyskland. Mateusz Karkoszka, kommunaldirektør og regionalpolitiker i Strelze Krajenskie, ledte den polske delegation. Sabine Kählert, afgående borgmester i Stadt Tornesch, ledte den tyske delegation. Sabine Kählert havde følgeskab af blandt andre Christopher Radon, som er kommende borgmester i Tornesch. Der er dermed stor forventning om at det intensive venskabsbysamarbejde fortsætter.

Borgmester Mogens Christen Gade sætter stor pris på det mangeårige venskab med de to byer:

”Den mellemfolkelige forståelse, kendskabet til forskellige nationer og det at have udsyn, er vigtigt at holde fast i. Jammerbugt Kommunes etablerede venskabsbysamarbejde giver netop mulighed for at få et mere indgående kendskab til hinanden og blive inspireret - både til nye måder at gøre ting på i egen kommune og til at gøre ting i fællesskab, som for eksempel den musikudveksling for kulturskoleelever, som står for om et par uger,” siger han.

To udvekslinger i 2024

Der er to kommende mellemfolkelige udvekslinger i 2024, som Jammerbugt Kommune er involveret i. Om et par uger tager unge musikere fra Jammerbugt Kulturskole en tur til Stadt Tornesch, hvor de skal spille musik sammen med unge derfra og fra Strzelce Krajenskie.

Til september gælder det en gruppe kunstnere, der skal udstille i Stadt Tornesch og i øvrigt netværke med kunstnere, blandt andre kunstner Elke Werner fra Tornesch, som er initiativtager til arrangementet.

Alle foreninger i Jammerbugt Kommune, der påtænker at rejse udenlands i foreningsregi for at møde ligesindede foreninger, kan få støtte fra Jammerbugt Kommunes venskabsbypulje. Rejsen behøver ikke at være til en af de officielle venskabsbyer. Kontakt venskabsbysekretariatet på utd@jammerbugt.dk og læs mere HER 

Hele delegationen foran Jetsmark Idrætscenter, hvor marketingschef, Anette Christiansen og nytiltrådt direktør, Kenn Fonager, viste rundt.

Nyligt afdøde Kai Holsko (tidligere leder på Aabybro Skole og med i Rotary), var aktiv i opstarten af venskabsbysamarbejdet med Strzelce Krajenskie. Herfra var der derfor et ønske om at se hans enke, Dorte Holsko, og besøge graven.

På det nye Skolecenter Jetsmark viste afdelingsleder Mads Villadsen og SFO-leder Birgitte Glyø rundt

Lørdag eftermiddag gik turen til Skulpturparken Blokhus.

Et besøg på Ryå Is – med smagsprøver, blev det også til.

Borgmester Mogens Christen Gade med sine internationale kolleger. I spidsen for delegationen fra Tyskland stod nuværende borgmester Sabine Kählert og hun havde følgeskab af den kommende borgmester i Stadt Tornesch, Christopher Radon (yderst til venstre). Fra Strzelce Krajenskie var det kommunaldirektør, Mateusz Karkoszka, der ledte gruppen.