Ungdomsskolen giver unge et fagligt og socialt boost

Jammerbugt Ungdomsskole har i det seneste år arbejdet med et nyt initiativ målrettet unge, der har brug for at fagligt og socialt boost. Og i uge 22-24 blev projektet endelig ført ud i livet, hvor 13 unge deltog på Jammerbugt Ungdomsskoles LæringsCamp 2018.

Forløbet er inspireret af Ungdomsskoleforeningens projekt Læringslokomotiv, der er støttet af Egmont Fonden. Ungdomsskolen har deltaget i Ungdomsskoleforeningens netværk omkring intensive læringsforløb og har herigennem fået inspiration til et skabe et nyt koncept i Jammerbugt – en LæringsCamp med høj normering, tydelig struktur, de syv karaktertræk og praksisnær undervisning. Desuden er en af Ungdomsskolens kæpheste et godt forældre- og skolesamarbejde såvel inden opstart som efter Campen, ligesom opfølgende samtaler med de unge.

Læringscamp 2018

Læringscamp 2018 var målrettet unge i 7. klasse, der havde brug for et fagligt og socialt boost, så de i 8. klasse kan blive erklæret uddannelsesparate. Campen varede i tre uger med dage fra kl. 9.00-19.00. Undervisningen har både fundet sted i de fantastiske faciliteter på Ønskeland (Øland) og i Ungdomsskolens nyindrettede lokaler i Pandrup på Lundbakvej, hvilket har fungeret rigtig godt. Ved campens begyndelse fik hver af de unge deres egen kontaktperson fra Ungdomsskolen. Kontaktpersonen og den unge lavede fælles målsætninger for faglig og social udvikling, ligesom der blev lagt strategier for, hvad de unge kan gøre, når de kommer tilbage i skole.
Udover intensiv faglig undervisning i dansk og matematik lærte de unge også om de 7 karaktertræk: nysgerrighed, taknemmelighed, social intelligens, engagement, vedholdenhed, selvtillid, optimisme og selvkontrol. De unge blev også stillet overfor en mængde fysiske udfordringer, hvor der blev flyttet grænser bl.a. en 220m lang svævebane, ridning, mountainbike, yoga, oplæg fra tryllekunstner og kanosejlads.

De unge ville ikke hjem

De unge lærte hurtigt hinanden at kende, og der gik ikke lang tid før, at der var en form for efterskolestemning. Ungdomsskolens lærere oplevede, at de unge fik et stærkt fællesskab, hvor der var plads til alle, og hvor det var helt ok at spørge om hjælp i de faglige fag. Sammenholdet blev så stærkt, at lærerne somme tider næsten måtte tvinge de unge til at gå hjem, når klokken blev 19.00. Det var svært for de unge at slippe dagens gode relationer og samtaler, der opstod undervejs i både undervisningen og i pauserne. Der blev helt sikkert skabt nye venskaber på kryds og tværs af skolerne.

Alle unge har rykket sig

På Campens første dag fik de unge en test i dansk, matematik og sociale/personlige kompetencer. Det samme fik de på Campens sidste dag. Efter at have analyseret testresultaterne kan Ungdomsskolen med glæde fortælle, at alle unge har rykket sig positivt på samtlige parametre.
Fredag den 15. juni afsluttede Jammerbugt Ungdomsskole så det nye intensive læringsforløb. Det var med tårer i øjenkrogen og en klump i halsen, at de unge fik udleveret velfortjente diplomer – det var et stolt første hold af sin art, men forhåbentlig ikke det sidste. Jammerbugt Ungdomsskole er i hvert fald klar til endnu en Læringscamp i 2019.