Nyt fra kulturen i Jammerbugt Kommune

Kulturen i Jammerbugt Kommune er lukket ned. Men der foregår dog alligevel noget. I Kulturskolen undervises elever virtuelt. Jammerbugt Bibliotekerne har mange digitale tilbud og tilbud to go. Og så gøres der naturligvis klar til genåbning.

Jammerbugt Kulturskole har næsten 900 elever og 23 lærere.  

Soloundervisningen gennemfører Kulturskolen virtuelt, og det foregår på mange forskellige måder. Nogle elever modtager onlineundervisning via video-chats og andre får gode råd og opgaver via YouTube, Facebook osv. Der er lidt udfordringer med  holdundervisningen, hvor det har været svært at tilrettelægge onlineundervisning. Enkelte hold har dog modtaget gode råd og hilsner fra deres lærer.

Jammerbugt Kommunes fysiske billedkunstundervisning er naturligvis også suspenderet. Men her er lærerne også kreative og lægger sjove og kreative opgaver ud på Facebook. Danseundervisningen har ligeledes overlevet ved ugentlige hilsner og videolinks fra læreren.

"Sæsonen slutter midt i juni, og begynder igen i slutningen af august. Man kan melde sig til nu på jammerbugtkulturskole.dk, hvor man glæder sig til at se elever igen – forhåbentlig allerede inden sommerferien” fortæller Henrik Hammer, kulturskoleleder.

Bibliotekerne er lukket - alligevel læser flere

Jammerbugt Bibliotekerne er fysisk lukkede for publikum, men der findes mange digitale tilbud, som biblioteket stiller til rådighed for borgerne.

”Det er jo en fantastisk bivirkning af den krise. Vi oplever at få flere brugere, vi oplever at E-Reolen, hvor man kan låne e-bøger, bruges meget mere, ja faktisk næsten dobbelt så meget. Det samme gælder for vores Film i lænestolen, hvor borgerne kan se kvalitetsfilm fra hele verden. Her er flere filmkiggere. Vi har desuden Net-Lydbog, som er meget populært, og Press-Reader og RB-Digital, som er tilbud af god kvalitet, med adgang til bl.a. udenlandske aviser og fagtidsskrifter. Men vi savner selvfølgelig vores brugere og muligheden for fysisk at formidle gode læseoplevelser til dem. Vi ved jo, at det at komme på biblioteket og læse bøger er en stor og positiv del af mange borgeres hverdag, og at det i det hele taget spiller en betydelig rolle for den mentale sundhed for os som mennesker”, fortæller bibliotekschef Susanne Hjorth Hansen.  

Jammerbugt Kommunes Kultur-, Fritids- & Landdistriktsudvalg, med formand Helle Bak Andreasen i spidsen, bakker naturligvis op om de muligheder, der er for at give borgerne litterære oplevelser og læring.

”Vi er helt med på, at der skrues op for antal udlån og downloads mv. Vi skal selvfølgelig benytte os af de tilbud og muligheder, der er til vores borgere. Det er jo også fremtiden, og jeg tror på, at denne tid lærer os nye måder at være kulturbrugere på, og at være kulturudbydere og -undervisere på. Se bare på Jammerbugt Bibliotekernes fantastiske ordning med ”Bogposer to go”, hvor Jammerbugt Bibliotekerne leverer bogposer på din adresse. Medarbejderne på bibliotekerne pakker en pose bøger lige præcis efter borgerens ønske. F.eks. krimier, kærlighed- og slægtsromaner eller børnebøger til en 4-årig pige og en 6-årig dreng. Og så leveret lige til døren. Jamen er det ikke fantastisk? Jammerbugt Bibliotekerne har i mange år haft ”Biblioteket kommer”, hvor man leverer den slags poser til ældre og handicappede, som ikke har mulighed for selv at komme på biblioteket – og brugerne er meget meget glade for den ordning. Tænk, at vi andre også kan få den serviceydelse. Mit håb er da, at ”Bogposer to go” er kommet for at blive – måske ikke med levering på dørtrinnet, men til afhentning på biblioteket for os, der selv kan komme rundt”, udtaler Helle Bak Andreasen.

Der er sendt invitation ud til skolerne og deres elever til årets Sommerkunstskole på Bratskov i august og tilmeldingerne strømmer ind. Der er taget forbehold for aflysning, og det er tjekket, at man kan håndtere ekstra rengøring, håndvask mm., hvis det fortsat er et krav i august.

Alt i alt er der meget lyst til og forhåbning om et aktivt og udadgående kulturliv i Jammerbugt Kommune igen. De frivillige kulturarrangører venter også på bedre tider, og har mange spændende ting i kalenderen i efteråret. Mange arrangementer har heldigvis været mulige at flytte, i stedet for at aflyse.

”Vi skal passe på hinanden og på vores kulturinstitutioner, kulturaktører og kulturbrugere. Jeg glæder mig meget til igen at komme i biografen, til koncert og på udstilling. Vi har så meget at byde på – og indtil da er jeg en flittig bruger af Jammerbugt Kommunes skønne vandrestier”, slutter Helle Bak Andreasen.