Masser af aktiviteter og nærvær – trods forbud mod besøg

Forbuddet mod besøg på plejecentre og bosteder holder ikke beboerne fra at hygge sig. Der er fortsat masser af aktivitet og nærvær inde bag murerne hos beboerne på Pandrup og Kaas Plejecenter, Plejecenter Solbakken og bostederne Egehuset og Poppelhuset. I en ellers lidt svær tid gør de ansatte lidt ekstra ud af hverdagen og hjælper beboerne med at holde kontakt med pårørende.

Indenfor på plejecentrene og bostederne er personalet også ekstra opmærksomme på at gøre lidt ekstra i denne tid.

Så da antallet af telefonsamtaler med pårørende steg markant kort tid efter besøgsforbuddet på bosteder og plejecentre, blev der sat ekstra tid af til den aktivitet. Og fra blot at tale sammen i telefonen, så er det også muligt for beboerne at foretage opkald til deres pårørende via Facetime. 

Mange beboere får i disse tider også flere mails med billeder. Dem sørger personalet for at printe ud og læse højt for beboerne. Personalet er også behjælpelige med de daglige vinkeaftaler gennem vinduer og fra altanerne.

”Sædvanligvis har vi stor fokus på hygge og nærvær i dagligdagen. Nu hverdagene er vendt op og ned for os alle, så gør vi lidt ekstra ud af det for vores beboere. Vi gør blandt andet meget ud af at skabe ekstra hyggeligt samvær – både mellem beboerne og mellem beboere og personale, nu beboerne ikke kan få besøg. Det er også vigtigt for beboerne at komme ud i den friske forårsluft og få nogle oplevelser sammen – både i haverne i tilknytning til plejecentrene og på busture ud i Jammerbugt Kommune. Ellers bruger vi tid på fællessang, som mange andre i Danmark lige nu, vi har fejret Dronningens fødselsdag og påsken, og endelig får vi masser af søde sager, kager og blomster fra lokalområderne. Det skaber også glæde og noget at snakke om”, fortæller områdeleder for plejecentrene Tanja Christensen.

Lignende tiltag foregår også på kommunens bosteder for voksne med psykiske handicap.

”På vores bosteder på Egehuset og Poppelvej forsøger personalet at tænke lidt kreativt, nu hverdagen ser noget anderledes ud for vores beboere. Det er vores indtryk, at beboerne sætter stor pris på de små ting. Blandet andet når de får gratis lagkage eller slik og blomster, så er det med til at gøre en forskel for vores beboere. De bliver overrasket, føler sig måske mere set og værdsat, og det giver anledning til noget at snakke om. Nogle af bidragene fra de lokale forretninger, har personalet pakket ind og sat en lille hilsen på til de enkelte beboere”, fortæller Mia Rikke Bager Nikolajsen, der er afdelingsleder for handicapområdet i kommunen.

Hver dag forsøger personalet på bostederne at finde tid til den lille ekstra ting for beboerne, som gør dagene lettere at komme igennem. Det kan være lige fra en gåtur, en lille dans ved middagsbordet, en historie der læses op eller negle som lakeres. Ved måltiderne bliver der også hygget lidt ekstra, og måltiderne varer lidt længere tid i øjeblikket. Her får de gode snakke, og den gode latter ofte plads. Og ellers ser beboerne gode, gamle film og nyder et glas vin, øl eller andet godt.

Stor opbakning – musikalsk og fra lokalområdet

Mange af de lokale erhvervsdrivende og de lokale medborgere tilbyder på næsten daglig basis at komme med kage, blomster, slik eller andet, som glæder og skaber hyggestunder blandt beboerne. De lokale virksomheder og medborgere ønsker at forkæle beboerne og personalet. Musik skaber også glæde, så ud over fællessang med DR’s Phillip Faber, bliver der holdt koncerter og fællessang lokalt. Det var en overraskelse for beboerne og det vakte stor glæde og højt humør.

Bandet Beers for Tears besøgte fredag 17. april bostederne Egehuset og Poppelhuset. Personalet havde forhørt sig ved nogle forskellige bands og kunstnere, og Beers for Tears ville gerne bidrage med en gratis koncert udendørs.

Pandrup Plejecenter havde livekoncert med Peter Olesen, bedre kendt som ”Grønlænder Peter”. Han kom med sit keyboard og mikrofon, og spillede og sang i 1½ time i forårssolen. Flere beboere kom med opfordringer til sange, og der blev sunget og danset i gården. Solbakken har haft besøg af Kirkegårdssangerne tre søndage i træk og én gang af Brovst pigegarde.

For yderligere information, kontakt:
Tanja Christensen, områdeleder plejecentre tlf.: 4191 3752
Mia Rikke Bager Nikolajsen, afdelingsleder handicapområdet tlf.: 41912241