Ladywalk betød mere end en gåtur for fem deltagere

Ud af 2969 deltager i årets Ladywalk i Nørresundby, var fem af deltagerne fra ’Aktiv igen’ i Jammerbugt Kommune. For dem blev Ladywalk meget mere end en gåtur. De blev klar over, at de sammen kan meget mere.

”Gå det kan vi da”. Sådan tænkte Leena Thybo Nielsen, der to gange om ugen kommer i DGI Hallen i Aabybro for at træne og mødes med andre på ’Aktiv igen’ – Et tilbud fra Jammerbugt Kommune til borgere, der er sygemeldt, med fokus på at komme tilbage til arbejdsmarkedet.

Mens Lena Thybo Nielsen slog en seddel op i motionscentret og begejstret fortalte sine holdkammerater om Ladywalk, så tog Heidi Sørensen fra holdet ideen med til ’Aktiv igen’-holdet i Brovst.

”Det handler om at tage ansvar for sig selv, men også være med til at gøre en forskel for andre, så de også får det bedre”, fortæller Leena Thybo Nielsen.

Afsted - det kom de

På grund af forskellige sygdomsforløb og udfordringer hos deltagerne på ’Aktiv igen’, var det op til afviklingen af Ladywalk usikkert, hvor mange deltagere de ville kunne stille. Nogle faldt fra, mens heldigvis slog andre til på dagen.

Så i alt kom de fem afsted – tre fra Aabybro og to fra Brovst. Deltagerne mødtes ved DGI Hallen i Aabybro og kørte sammen til Nørresundby, hvor Ladywalk foregik.

”Inden gåturen lavede vi en aftale om, at vi ville gå samlet på dictancen, og at vi ikke ville presse hinanden til mere, end vi hver især ville og kunne”, fortæller Heidi Sørensen

Derfor vidste holdet heller ikke, hvor langt de skulle gå, da starten lød. Den beslutning traf de først et godt stykke inden på gåruten, da de stod ved skillevejen mellem syv og 12 kilometer.

”Ingen skulle presses til at gå længere, end de ville, og det var vist de færreste af os, der inden start troede på, at vi kunne gå den lange rute. Men vi blev enige om at gå de 12 kilometer. Ved at tage hensyn til hinanden og støtte hinanden, så kunne vi langt mere, end vi selv troede, og det var en sejr for os individuelt og som hold”, siger Heidi Sørensen.

På turen fik de fem kvinder også nogle gode snakke og kom ind på livet af hinanden på en anden måde, end de ugentlige træninger opfordrer til.

”På turen kom vi meget tættere på hinanden. At gå sammen skabte et fortroligt rum mellem os. Vi fik vi åbnet op og talt om mere dybe ting, end vi ellers gør”, husker Leena Thybo Nielsen. Samtaler som alle sætter pris på også i dag.

Mere end genoptræning

Ud over Ladywalk og træning i motionscentret, så drikker deltagerne kaffe sammen sommetider, nogle følges til og fra træning, og et par stykker planlægger at starte til spinning sammen.

”Vi får mere selvtillid af den fysiske træning. Men det handler ikke kun om træning. Det at vi gør det sammen, får os også til at drage omsorg for hinanden. Vi giver os tid til hinanden og ’løfter’ hinanden, hvis én af os en dag er lidt nede. Vi har en forståelse for hinandens situation, og giver os tid og har lyst til at høre hinandens historier”, fortæller Leena Thybo Nielsen.

Deltagerne fra dette års Ladywalk er på udkig efter flere fælles oplevelser og udfordringer, hvor alle kan deltage alle – uanset ambitioner. For det gælder om at gøre noget sammen for de fem kvinder.

Fokus på mental sundhed

Netop dét at gøre noget sammen, være aktive og gøre noget meningsfuldt hjælper til at fremme enhvers mentale sundhed. For at få mere viden om, hvordan man skaber de rette rammer for, at borgerne holder sig mentalt sunde, er Jammerbugt Kommune med i forskningsprojektet ’ABC for mental sundhed’.

’ABC for mental sundhed er en ny måde at se mental sundhed på. Fokus skal væk fra psykisk sygdom og risikofaktorer, og i stedet rettes mod de ting, der gør og holder mennesker mentalt sunde. De tre overordnede anvisninger er: Gør noget aktivt, gør noget sammen, gør noget meningsfuldt. Det øger chancerne for mental sundhed og et godt liv.

Jammerbugt Kommune har som den første kommune uddannet godt 70 medarbejdere og ledere til ’ABC for mental sundhed ambassadører’. De skal være med til at øge bevidstheden om, hvad kolleger og borgere kan gøre for at passe på den mentale sundhed. Lige nu planlægger kommunen at uddanne et større antal frivillige i kommunen til også at være ambassadører for ABC for mental sundhed. Blandt andet frivillige i idræts- og øvrige foreninger, klubber, bysamfund mv. 

Det er Nordea-fonden, der finansierer projektet, mens det er Statens Institut for Folkesundhed der står bag i samarbejde med otte partnere og syv kommuner. Ud over Jammerbugt Kommune deltager også Gribskov, Odense, Aalborg, Slagelse, Læsø og Frederiksberg. 

’Aktiv igen’

Forløbet ’Aktiv igen’ er et tilbud fra Jammerbugt Kommune til borgere, der er sygemeldt på grund af fysiske eller psykiske problemer. Det er rådgiveren i jobcentret, der henviser til forløbet. Når borgeren er henvist, vil en fast tilknyttet fysioterapeut kontakte borgeren. Terapeuten har løbende kontakt til deltagerens rådgiver. En forudsætning for at deltage i ’Aktiv igen’ er, at de tilknyttede fysioterapeuter og borgerens læge kan anbefale forløbet.

Træningen i ’Aktiv Igen’ tager udgangspunkt i borgerens situation, og træningen består eksempelvis af træning i motionscenter, pilates, varmtvandstræning eller træning i naturen. Tre til fire gange om året tilbydes et smertehåndteringskursus, hvor borgeren kan få hjælp til at tackle længerevarende smerter.

’Aktiv igen’ er et tiltag, der skal hjælpe borgerne tilbage på arbejdsmarkedet – bedst og hurtigst. Træningen foregår på lukkede hold for sygemeldte borgere flere steder i kommunen.