Arkæologiske fund på grunden til det nye Skolecenter Jetsmark

Arkæologer har gjort spændende fund i jorden, hvor det nye Skolecenter Jetsmark skal bygges. Jammerbugt Kommune forventer ikke det forsinker skolebyggeriet.

De seneste tre uger har Nordjyllands Historiske Museum lavet forundersøgelse af grunden i Jetsmark, hvor det nye Skolecenter Jetsmark skal ligge. En gravemaskine har skrællet et lag jord af i striber, og herefter har arkæologer undersøgt den fritlagte jord. 

Det er i det arbejde, at der er fundet spor efter bebyggelse fra flere perioder i oldtid og middelalderen.

Spor efter bebyggelse fra flere perioder i oldtid og middelalderen

I forundersøgelserne er der under jorden dukket spor op efter en bygning fra bronzealderen med velbevarede vægstolper, en mulig grav fra romersk jernalder, grubehuse og andre bygninger fra yngre jernalder eller vikingetiden og to bygninger fra middelalderen.

Der vil derfor skulle ske en egentlig udgravning af de områder, hvor fundene er sket. Denne udgravning forventes afsluttet i slutningen af 2020. Mens første spadestik til den kommende skole er planlagt til 1. april 2021.

”Inden udgravningerne gik i gang, vidste vi godt, at der tidligere var fundet levn fra fortiden på de omkringliggende arealer. Derfor var vi klar over, at der var sandsynlighed for, at arkæologerne ville gøre fund også på dette areal. Netop derfor bad vi arkæologerne om at lave en forundersøgelse, så hurtigt som muligt, efter vi erhvervede jorden. Det betyder, at vi med al sandsynlighed kan holde tidsplanen for byggeriet af skolen”, siger borgmester Mogens Christen Gade.

Kommunen har af samme årsag bedt Historisk Museum om at igangsætte de indledende undersøgelser, så udgravningen kan komme i gang hurtigst muligt.

Udgravningen får ikke betydning for den skaterbane, som frivillige har søgt og fået midler til at anlægge på skolegrunden i juli/august i år. Området, hvor skaterbanen skal ligge, er ikke omfattet af udgravningen. 

For yderligere information, kontakt Projektleder Jens Hammer 41912647.

Se her...

Corona - Hvad betyder det for dig i Jammerbugt Kommune?

Corona - Få overblik over situationen

Symptomer og hvordan du kan forebygge smitte

coronasmitte.dk

coronasmitte.dk: Coronavirus/covid-19 i Danmark

Sundhedsstyrelsens vejledninger

Ofte stillede spørgsmål og svar om Corona

Følg kommunalbestyrelsesmøderne

Genbrugspladserne er åbne

Læs mere på derforjammerbugt.dk

Fang rotten med musen

Anmeld rotter

Den Digitale Hotline 7020 0000