ABC og danskerne i ny undersøgelse: fokus på den mentale sundhed nu

Torsdag 10. oktober er Verdens Mentale Sundhedsdag. Hele uge 41 sætter det landsdækkende partnerskab ABC for mental sundhed – under temaet ”møder på tværs” – fokus på den mentale sundhed gennem bl.a. kampagner, aktiviteter, fællesskaber og koncerter med Ida Corr og reggaebandet Total Hip Replacement, som har skabt Lyden af ABC. For vi må og skal have fokus på vores mentale sundhed. En ny undersøgelse viser fx, at 25 % mener, at dårlig mental sundhed vil være den største udfordring for danskernes sundhed i fremtiden.

Det at have det godt, trives og fungere i hverdagen – kort sagt at være mentalt sund – er mindst lige så vigtigt som at være fysisk sund. Men vi lever i en tid, hvor vores mentale sundhed er udfordret.

Den mentale sundhed er i krise – på niveau med klimaet

”Vi nærmer os en mental sundhedskrise, der efterhånden er på niveau med klimakrisen. Og her gælder præcis det samme som på klimafronten: Forskere har råbt op i årevis, men vi bliver nødt til at handle for at forbedre den mentale sundhed og knække kurven med det stigende antal psykiske lidelser”. Sådan fortæller professor i mental sundhedsfremme og projektchef på ABC for mental sundhed, Vibeke Koushede, og fortsætter:

”Dårlig mental sundhed koster det danske samfund 110 mia. om året. I løbet af et liv regner man med, at 25-50 % af os får en psykisk lidelse. Det kan vi ikke behandle på individniveau, så derfor må vi gøre noget andet. Vi når ingen steder med samfundet, hvis folk har det dårligt”.

Også danskerne er bekymrede. I en ny undersøgelse* mener 25 % af de adspurgte danskere, at dårlig mental sundhed vil være den største udfordring for danskernes sundhed i fremtiden (kræft 28 %, hjertekarsygdomme 15 %, demens 13 %, muskel-skeletsygdomme 3 %, ved ikke 16 %).

Verdens Mentale Sundhedsdag: Møder på tværs og fokus på nye fællesskaber

Den 10. oktober og hele uge 41 sætter partnerskabet ABC for mental sundhed fælles fokus på den mentale sundhed – gennem aktiviteter, fællesskaber, musik og meget mere. Under temaet ”møder på tværs”. Vi danskere er måske ikke de bedste til at række ud til hinanden – og specielt ikke til mennesker, vi ikke kender, eller som er anderledes end os selv. Men der er god grund til at engagere sig i fællesskaber. For personer, der gør noget aktivt og meningsfuldt sammen med andre, har faktisk op til fire gange så høj sandsynlighed for at have høj mental sundhed. Og venskaber og fællesskaber kan se meget forskellige ud og blomstre på tværs af etnicitet, uddannelse og alder.

Ida Corr og Total Hip Replacement: Lyden af ABC

Kunst, kultur og kreativitet styrker vores mentale sundhed. Hvad end vi oplever det som tilskuer eller selv udfolder vores kreative evner. Og musik kan bringe folk sammen på tværs af forskellige baggrunde, generationer og holdninger. Derfor har House of Corr og reggaebandet Total Hip Replacement – takket være støtte fra Nordea-fonden – skabt Lyden af ABC. Nærmere bestemt singlen ”Når alt kommer til alt”, som er feat. direktør i House of Corr, Ida Corr.

”For mig er mental sundhed måske det allervigtigste. Vi har haft rigtig meget fokus på fysisk sundhed, som også er vigtigt. Men vi må se på den mentale sundhed i forhold til, hvilket samfund, vi vil have. ’Når alt kommer til alt’ handler om at være en del af noget, at kigge op og ud – og at vi alle sammen kan gøre en forskel for vores alle sammens mentale sundhed”, fortæller Ida Corr.

’Når Alt Kommer til Alt’ er en helt ny form for musikalsk udgivelse skabt specielt til ABC for Mental Sundhed, og sammen med en række koncerter i uge 41 vil der også være ”sociomusikalske eksperimenter”, der gennem musik sigter mod at skabe møder på tværs, som ellers ikke ville opstå – med henblik på at inspirere til, at fx unge engagerer sig i ældre menneskers liv gennem musik.

Læs mere på www.abcmentalsundhed.dk

ABC for mental sundhed er støttet af Nordea-fonden.

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1508 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 5.-12. august 2019.