You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Nyhed fra 17.11.2023

Nyt fra Kommunalbestyrelsen - 16. november 2023

Nye lejeboliger i Vesterhavsparken i Hune er eftertragtede, ny metode til at hjælpe unge med misbrug i Jammerbugt Kommune og det tidligere asylcenter i Tranum sættes til salg

Nye lejeboliger i Vesterhavsparken i Hune er eftertragtede

Jammerbugt Kommunes 20 nye almene boliger i Vesterhavsparken i Hune er alle udlejet, og med Kommunalbestyrelsens endelige godkendelse af regnskabet og huslejen er byggeprojektet nu også formelt afsluttet.

Med sin attraktive beliggenhed tæt på natur, Vesterhavet, Blokhus, indkøbsmuligheder og busforbindelser er Hune en populær by. Når indbyggertallet opgøres over de seneste fem år, er Hune da også nr. 2 på listen over de hurtigst voksende byer i Nordjylland, viser tal fra Danmarks Statistik.

Populariteten har også været tydelig i forbindelse med Jammerbugt Kommune opførelse af 20 treværelsesboliger på ca. 90 m² i Vesterhavsparken i Hune. Boligerne stod klar til indflytning i sommeren 2022, og alle boligerne er lejet ud. Huslejen er fastsat til 8175 kr. om måneden.

”Nu har vi formelt afsluttet det vellykkede byggeprojekt i Vesterhavsparken i Hune, idet Kommunalbestyrelsen har godkendt det færdige regnskab, som viser, at budgettet for byggeriet er overholdt, når der tages højde for prisudviklingen gennem byggeprocessen. Kommunalbestyrelsen har desuden givet sin endelige godkendelse af huslejen”, fortæller Borgmester Mogens Christen Gade.

Ny metode til at hjælpe unge med misbrug i Jammerbugt Kommune

Jammerbugt Kommune har i to år arbejdet efter den såkaldte MOVE-metode til rusmiddelbehandling af unge. Projektperioden har givet gode resultater, og nu implementeres metoden permanent.

Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune godkendte i august 2021, at en 2-årig projektperiode med MOVE-metoden til rusmiddelbehandling af unge 15-25-årige blev igangsat. Metoden har været afprøvet i Jammerbugt Kommune fra slutningen af 2021 til nu slutningen af 2023.

MOVE-metoden er, i korte træk, et forløb tilpasset den enkelte unge – med screeningssamtale, behandlersamtaler og opfølgende behandlingstiltag såsom behandlingsplaner, trivsels- og effektmåling, SMS-påmindelser og gavekort ved fremmøde.

Gode resultater
Det er nu besluttet at implementere MOVE-metoden permanent som tilbud til alle 15-30-årige unge i Jammerbugt Kommune, hvor det vurderes relevant.

Særligt brugen af behandlingsplaner, SMS-påmindelser og gavekort har vist sig at have betydning for de unges udbytte af behandlingen og overholdelse af aftaler. Derudover er erfaringen, at den systematiske trivsels- og effektmåling giver en god indsigt i den unges trivsel og medvirker til at inddrage den unges egen stemme.

MOVE-metoden vil fortsat blive brugt med fokus på de unges ressourcer og at følge op på udviklingen - og ikke med fokus på problemer, og hvad den unge ikke formår. Dette medfører en mere konstruktiv behandlingstilgang og etablerer en positiv energi i den unges behandling, er vurderingen.

Metodens struktur vurderes også at skabe gennemsigtighed og overskuelighed for de unge, der er i et behandlingsforløb.

De unge føler sig inddraget og støttet
I forbindelse med beslutningen om, hvorvidt metoden fortsat skulle bruges efter den toårige projektperiode, har Jammerbugt Kommune netop foretaget en brugerevaluering. Evalueringen har haft til formål at undersøge, hvordan de deltagende unge har oplevet metoden.

Brugerevalueringen viser, at de unge oplever sig inddraget i behandlingen. Samtidig oplever de at blive støttet gennem f.eks. anvendelsen af SMS-påmindelser. Knap 90% af de unge har desuden givet udtryk for, at gavekort har haft en betydning for deres fremmøde og deres fastholdelse i behandlingen.

Om MOVE
MOVE består af samtaleteknikkerne Motiverende samtaler og Kognitiv adfærdsterapi. Begge samtaleteknikker har fokus på et empowerment-perspektiv, hvor de unge skriver under på en behandlingsplan, selv finder frem til målet med behandlingen og selv påvirker forløbets indhold.

Både den unge og behandleren vælger således at indgå i et samarbejde, og forløbet er tilrettelagt med en screeningssamtale, 12 behandlingssamtaler og tiltag som f.eks. et gavekort hver anden gang den unge møder op til en personlig samtale, påmindelser, aftale om behandling m.v.

Det tidligere asylcenter i Tranum sættes til salg

Jammerbugt Kommune sætter det forhenværende asylcenter i Tranum til salg. Det sker som følge af, at centret i flere år ikke har været i brug som asylcenter, og at der heller ikke længere er behov for at bruge centret til midlertidige boliger til ukrainere.

Asylcentret i Tranum blev oprettet i 1994 og har gennem tiden huset asylansøgere fra mange steder i verden. Udlændingestyrelsen besluttede, at centret skulle lukke i 2019 som følge af kraftigt fald i asylansøgere. Det seneste års tid har centret været brugt til midlertidige boliger til ukrainere på flugt fra krigen i deres hjemland. Men i oktober 2023 er de sidste ukrainere fraflyttet, og asylcentret står nu tomt. Derfor har Kommunalbestyrelsen besluttet at sætte ejendommen til salg.

”Kommunalbestyrelsen har besluttet, at vi sætter det tidligere asylcenter til salg, som det står der i dag. Det har flere gange været drøftet, hvad der skulle ske med centret – i og med stedet ikke længere bliver brugt – og vi er generelt åbne i forhold til den fremtidige anvendelse af arealet – det kan f.eks. være til sommerhuse”, forklarer Borgmester Mogens Christen Gade om beslutningen.

Naturskønt område tæt på havet
Det tidligere asylcenter ligger i et naturskønt område med vild natur og rigt dyreliv – kun ca. 3,5 km fra Vesterhavet og ca. 2 km fra Tranum-Fosdal/Langdal Plantage. Rundt om ligger flere sommerhusområder, der er blevet populære pga. bl.a. den korte afstand til havet og beliggenheden lige midt i naturen.

Det tidligere asylcenters grund er 86.115 m2 og har 22 bygninger, som har været brugt til beboelse, aktivitetshus, lager og administration.