Kommunalbestyrelsen, dagsorden 19.05.2022
81 Orientering om tilsynsrapporter vedrørende plejecentre og hjemmepleje for 2021
Beslutningstema
Orientering om lovpligtige tilsyn for plejecentre og leverandører på fritvalgsområdet i Jammerbugt Kommune 2021.
Sagsbeskrivelse
I henhold til Servicelovens § 151 har Kommunalbestyrelsen pligt til at føre tilsyn med opgaveløsningen for tilbud efter Servicelovens §§ 83, 83a og 86.
Der aflægges ét årligt uanmeldt tilsynsbesøg hos fritvalgsleverandørerne og på plejecentrene.
Jammerbugt Kommune har seks kommunale hjemmeplejegrupper, tre private leverandører af pleje, fem kommunale plejecentre, to privat drevne plejecentre og et friplejehjem, der udfører opgaver indenfor bl.a. servicelovens § 83.
Formålet med tilsyn er bl.a. at sikre, at alle leverandører både kommunale og private - leverer hjælp i overensstemmelse med de indsatser, som borgeren er visiteret til, og dermed har krav på, samt at den leverede hjælp er i overensstemmelse med kvalitetsstandarden for hjælp i hjemmet.
Formålet med tilsyn er endvidere at følge op på, hvordan den enkelte leverandør efterlever leverandørkravene, og hvorledes samspillet er mellem leverandørerne og myndighed.
Tilsynene blev i 2021 udført af den eksterne rådgivningsvirksomhed BDO, som indsamlede data ud fra tre datakilder - henholdsvis gennemgang af dokumentation, observation og semistrukturerede kvalitative interviews med ledelse, medarbejdere og borgere. Dette skete under uanmeldte tilsynsbesøg, hvor de tilsynsførende har relevant faglig baggrund og erfaring indenfor det pågældende tilsynsområde.
Tilsynene er afviklet i perioden oktober 2021 til februar 2022. BDO har med udgangspunkt i en femtrins vurderingsskala fra 1 til 5 - hvor 5 er bedst - vurderet og bedømt hvert plejecenter i relation til de fem temaer.
Hovedkonklusioner og tværgående resultater efter de gennemførte tilsynsbesøg er følgende:
Plejecentre
Det er tilsynets overordnede vurdering, at plejecentrene i Jammerbugt Kommune generelt lever op til kvalitetsstandarder og det vedtagne serviceniveau. Borgerne er tilfredse med den pleje, omsorg og støtte de modtager, og de oplever at have et godt hverdagsliv. Et plejecenter, som på tilsynsdagen var påvirket af sygdom, grundet COVID-19 smitte, skiller sig dog ud ved at have en samlet vurdering på tværs af temaerne i tilsynet, der viser, at plejecentret i lav til middel grad opfylder indikatorerne i tilsynet. Plejecentrene er generelt set velfungerende, og medarbejderne arbejder systematisk med kerneopgaven. Dokumentationen fremstår med en meget varieret faglig kvalitet på tværs af plejecentrene i Jammerbugt Kommune. Således vurderes dokumentationen at opfylde indikatorerne for området fra i meget høj grad til i lav grad. Tilsynet bemærker, at der er sket et fald i den samlede score på alle fire temaer, der scores på i 2021.
På baggrund af tilsynets fund beskrives 37 anbefalinger, hvoraf de 20 vedrører mangler i forhold til dokumentation, mens øvrige anbefalinger er fordelt over tre andre temaer.
Hovedpunkterne i anbefalinger til tværgående udviklingspunkter er følgende:
- At der iværksættes en tværgående indsats på dokumentationsområdet for plejecentrene
- At døgnrytmeplanerne opdateres, svarende til borgernes aktuelle plejebehov døgnet rundt, herunder at medarbejdernes faglige og pædagogiske tilgange fremgår
- At generelle oplysninger konsekvent opdateres, herunder at punkterne mestring, motivation, ressourcer og vaner udfyldes og ajourføres i relation til borgernes helhedssituation
- At der sikres opdatering af funktionsevnetilstande, helbredstilstande og helbredsoplysninger, svarende til borgernes helhedssituation
- At der oprettes handlingsanvisninger, der knytter sig til sundhedslovs-indsatser, og at disse ligeledes holdes ajour, og er fyldestgørende og handlevejledende beskrevet
- At der ledelsesmæssigt sættes et skærpet fokus på, at personhenførbare og personfølsomme oplysninger skærmes for uvedkommende
- At der, for at sikre den rette kvalitet i dokumentationen, på sigt arbejdes med intern, systematisk auditering af dokumentationen, og at der sikres læring af auditeringsresultaterne for medarbejderne
Tilsynet bemærker, at der er sket et samlet fald i scoren på dokumentationsområdet fra 2020. Det er tilsynets vurdering, at dokumentationen fremstår med en meget varieret faglig kvalitet på tværs af plejecentrene. Medarbejderne arbejder med dokumentationen, så den understøtter den daglige praksis, og tilsynet observerer, at dokumentationen er skrevet i et fagligt og anerkendende sprog. Tilsynet observerer på halvdelen af plejecentrene, at der findes personhenførbare data på fællesarealerne.
Ved tilsynet i 2020 opnåede alle plejecentrene scoren 5 for temaet "Pleje, omsorg og praktisk støtte". For 2021 er der sket et fald i scoren for mere end halvdelen af plejecentrene. Ved tilsynet i 2021 er borgerne velsoignerede, og der ses en tilfredsstillende hygiejnemæssig standard på fællesarealerne, såvel som i borgernes boliger. I alle tilfælde, på nær et plejecenter, er borgernes hjælpemidler ligeledes rene.
For temaerne "Hverdagsliv" og Kompetencer og udvikling ses et fald i score i forhold til tidligere år.
Tilsynet bemærker positivt, at der ikke er givet anbefalinger i forhold til temaet - Pårørendesamarbejde.
Fritvalgsområdet
Under tilsynene har flere ledere beskrevet rekrutteringsproblemer i forhold til faglærte medarbejdere, og at dette giver udfordringer blandt andet i forhold til at sikre kontinuitet.
Under tilsynets besøg var flere leverandører ligeledes påvirket af sygdom i medarbejdergruppen på grund af COVID-19. Det er tilsynets vurdering, at leverandørerne samlet set i middel grad lever op til kvalitetsstandarderne på området i Jammerbugt Kommune. Det er tilsynets vurdering, at der i forhold til det generelle faglige niveau ses nogen tilbagegang i forhold til både 2020 og 2019. For den praktiske hjælp ses en høj borgeroplevet kvalitet. Dokumentationen er et område, som generelt tegner sig for en del mangler. Tilsynet vurderer, at borgerne generelt er godt tilfredse med hjælpen og medarbejderne, men at der er flere tilfælde, hvor enkelte medarbejdere ikke har den ønskede kommunikation og adfærd over for borgerne.
På baggrund af tilsynets fund beskrives 42 anbefalinger, hvoraf de 18 vedrører mangler i dokumentationen, mens øvrige anbefalinger er fordelt over fire andre temaer.
Det er tilsynets vurdering, at der forsat er behov for en målrettet indsats i forhold til dokumentationen for borgere i hjemmeplejen. Tilsynet har ved tilsynet i 2020 anbefalet at styrke samarbejdet på tværs af dokumentationen, så der skabes en tydelig ansvars- og rollefordeling vedrørende løbende opfølgning på dokumentationen fra Myndighed og Hjemmesygeplejen. I den forbindelse blev der ansat en dokumentationssygeplejerske, der fik til opgave at styrke dokumentationsindsatsen. Dette arbejde er nu startet op. Det er dog tilsynets opfattelse, at det forsat er ønskeligt at styrke dokumentationen, og at der er behov for en indsats, som blandt andet sikrer tilstrækkeligt fokus på funktionsevnetilstande og helbredstilstande og tilknyttede handlingsanvisninger.
Derfor anbefaler tilsynet:
- At der iværksættes en ledelsesforankret indsats for alle leverandører samt for Visitationen og Hjemmesygeplejen for at sikre sammenhæng mellem den visiterede hjælp, borgers behov og borgers samlede dokumentation
- At døgnrytmeplaner i alle tilfælde udfoldes med fyldestgørende beskrivelser af borgers behov for hjælp til personlig pleje og beskrivelse af medarbejdernes faglige og pædagogiske tilgange
- At generelle oplysninger konsekvent udfyldes og opdateres, svarende til borgernes aktuelle helhedssituation
- At funktionsevne- og helbredstilstande med tilhørende handlingsanvisninger ajourføres, svarende til borgernes aktuelle helhedssituation
- At der foretages audit i forhold til alle led i dokumentationen, og at denne indbefatter sammenhæng i forhold til borgernes helhedssituation på tværs af dokumentationen, samt at medarbejderne hos leverandørerne, Visitationen og Hjemmesygeplejen sikres læring af audit
I forhold til temaet kommunikation og adfærd er det tilsynets vurdering, at der med fordel kan arbejdes med en fælles forebyggende indsats i forhold til at sikre den rette kommunikation og adfærd. Der ses under tilsynene enkeltstående eksempler på en ikke hensigtsmæssig kommunikation og adfærd hos fire leverandører, og hos en leverandør efterspørger medarbejderne at drøfte forebyggelse af omsorgstræthed og forråelse. Det er tilsynets vurdering, at det på denne baggrund, og med den samlede nedgang i tilsynets vurderinger og beskrivelser af pressede medarbejdere, er væsentligt at forebygge forråelse i kommunikation og adfærd.
Ligeledes er det tilsynets anbefaling, at der sættes fokus på medarbejdertrivsel, samarbejdskulturen og den gode kollegiale kommunikation.
Tilsynet vurderer, at den samlede dokumentationsindsats svinger mellem en delvis opfyldelse og en mangelfuld opfyldelse af indikatorerne. Tilsynet oplyses om, at ansvaret for oprettelse og opdatering af funktionsevnetilstande ligger ved Visitationen, og at det er hjemmesygeplejerskernes ansvar at opdatere helbredstilstande og handleanvisninger på sundhedslovsydelser. Der ses en del mangler på disse områder.
Dokumentationen er skrevet i et fagligt og anerkendende sprog hos alle leverandørerne.
Tilsynet vurderer, at støtten til personlig pleje leveres med nogen variation i kvaliteten. Således vurderes leverandørerne at opfylde indikatorerne på området i spændet mellem i meget høj grad og i middel grad. Tilsynet observerer ved besøg i borgernes hjem, at borgerne er soignerede, svarende til deres ønsker og livsstil.
Det er tilsynets vurdering, at borgerne modtager praktisk hjælp, der i høj grad lever op til indikatorerne på området. Tilsynet bemærker hos alle besøgte borgere, at der er en tilfredsstillende hygiejnemæssig standard hos borgerne, svarende til deres livsstil.
Tilsynet vurderer, at det i forhold til temaet Kommunikation og adfærd ses, at medarbejderne generelt har en professionel og respektfuld tilgang i deres kommunikation og adfærd, men at der er enkelte medarbejdere, der ikke har den rette faglige tilgang i deres kommunikation med borgerne.
For temaet Kompetencer og udvikling er der sket et fald i leverandørernes score for temaet fra 2020 til 2021.
Dialog med tilsynet
Forvaltningen har afholdt møde med BDO for at drøfte resultaterne fra tilsynsrapporterne. BDO oplyser, at de har ændret deres interne procedurer for at højne kvaliteten af tilsynet. Det betyder dels, at der er skærpet fokus på hver indikation i rapporterne og dels, at anbefalingerne ændres fra at være få brede anbefalinger til at være flere operationelle anbefalinger. Disse ændringer er foretaget hos alle de kommuner, som BDO fører tilsyn med, og der opleves generelt en tilsvarende negativ udvikling hos kommunerne med lavere scorer.
Derudover ser BDO en generel ændring på ældreområdet, hvor kerneydelsen beskrives som værende under pres pga. Covid-19 og rekrutteringsvanskeligheder på SOSU-området.
Implementering af anbefalinger i 2022
Forvaltningen vil i 2022 anvende tilsynets anbefalinger til at højne kvaliteten i ældreplejen. Tilsynet finder overordnet, at plejecentrene i Jammerbugt Kommune lever op til kvalitetsstandarderne og det vedtagne serviceniveau mens fritvalgsområdet i middel grad lever op til kvalitetsstandarderne. Der er plads til forbedring, hvor særligt dokumentationsområdet opnår opmærksomhed i tilsynet.
Dokumentation er vigtig, da kommunen skal kunne dokumentere, at borgerne får den behandling, der er aftalt. Samtidig giver dokumentation viden om de sundhedsfaglige indsatser, som er afgørende for, at medarbejderne kan sikre og udvikle kvaliteten af plejen. Pleje og omsorg ydes på tværs af sektorer og af forskellige medarbejdergrupper, og dokumentationen er derfor vigtig for at koordinere og understøtte de forskellige indsatser.
På baggrund af tilsynsrapporterne for 2020 iværksatte forvaltningen i 2021 et øget fokus på dokumentationsområdet. Forvaltningen vil i 2022 fortsætte dette fokus, som blandt andet udmønter sig ved, at dokumentationssygeplejersken tager ud på de enkelte plejecentre og hjemmeplejegrupper og underviser de sundhedsfaglige medarbejdere i dokumentation. Formålet med undervisningen er at give de sundhedsfaglige medarbejdere et kompetenceløft i forhold til dokumentation og fremme forståelsen af Fælles Sprog lll.
Undervisningen målrettes bl.a. ud fra de temaer, som tilsynet har fundet mangler ved. Derudover modtager alle nyansatte medarbejdere i hjemme- og sygeplejen og på plejecentrene et forløb med dokumentationsundervisning som et led i deres introduktion på arbejdspladsen. Samtidig har forvaltningen foretaget en omorganisering i arbejdet med IT omsorgssystemet Nexus, hvor der i 2022 bl.a. er ansat en superbruger, som varetager undervisning i brugen af systemet, så medarbejderne har de rette forudsætninger for at dokumentere korrekt.
Enkelte enheder har opnået scoren 2 på nogle af tilsynets indikatorer, hvilket svarer til, at der er mange mangler i kvaliteten af opfyldelseskriterierne. Dette drejer sig om Pandrup Plejecenter (dokumentation), Fjerritslev Øst Hjemmepleje (dokumentation), Saltum/Pandrup Hjemmepleje (dokumentation), Privatplejen (dokumentation) og Aabybro Hjemmepleje (kompetencer og udvikling). For disse leverandører er der et særligt ledelsesmæssigt fokus. Handleplanerne for de kommunale leverandører indeholder følgende:
På Pandrup Plejecenter vil der være øget fokus på, at alle medarbejdere både faglærte og ufaglærte - gennemgår undervisning fra dokumentationssygeplejerske og der vil blive fulgt op på dokumentationen ved stikprøvekontroller af faglig koordinator og efterfølgende gennemgang af centerleder. Ligeledes er der udviklet et systematisk introduktionsprogram med mentorordning til nyansatte, så nye medarbejdere kommer godt ind i arbejdsgangene og dokumentationsarbejdet.
I Fjerritslev Øst Hjemmepleje er der lavet en gennemgående indsats på dokumentationsområdet. Det indebærer bl.a., at alle medarbejdere skal på kursus, og at der er tilknyttet en kvalitetsmedarbejder og en faglig koordinator. Kvalitetsmedarbejderens opgave er at gennemgå og støtte op om medarbejdernes arbejde i dokumentation. Den faglige koordinators opgave er at understøtte medicineringen.
I Saltum/Pandrup Hjemmepleje er der, for at forbedre dokumentationsområdet, igangsat kursus for alle medarbejdere foråret igennem og uddannelse af Nexus-ressourcepersoner. Endvidere er der tilknyttet en faglig koordinator til støtte og hjælp for medarbejderne. Den faglige koordinator skal gennemgå alle borgerjournaler og instruere medarbejdere i, hvad der bør opdateres.
I Aabybro Hjemmepleje arbejdes der med kompetencer og udvikling på de områder, hvor tilsynet anbefalede, at medarbejdernes kompetenceområder tydeliggøres, og der sikres klare rammer for delegering i forbindelse med sundhedsfaglige ydelser i hverdagen, så det er klart, hvornår der kan delegeres til henholdsvis social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter.
Tidsplan
SSU 03.05.22 (orientering)
ØKU 11.05.22 (orientering)
KMB 19.05.22 (orientering)
Retsgrundlag
Jævnfør Servicelovens § 151 har kommunen pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter Servicelovens §§ 83, 83a og 86 løses i overensstemmelse med de afgørelser, Kommunalbestyrelsen har truffet efter disse bestemmelser og i henhold til Kommunalbestyrelsens vedtagne kvalitetsstandarder, jf. Servicelovens § 139.
Budgetmæssige konsekvenser
Ikke relevant.
Høring/borger- og brugerinvolvering
Orientering i Seniorrådet den 12. maj 2022.
Indstilling
Social,- Sundheds- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender sagen til Kommunalbestyrelsens orientering.
Beslutning fra Social- og sundhedsudvalget, 3. maj 2022, pkt. 39:
Indstillingen godkendt.
Beslutning fra Økonomiudvalget, 11. maj 2022, pkt. 93:
Anbefales at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning.
Afbud:
Anne-Mette Ulstrup. Jens Ørtoft deltog som stedfortræder.