Organdonor

Når du er fyldt 18, kan du tage stilling til, om du vil donere dine organer i tilfælde af hjernedød.

Hvorfor er det vigtigt at tage stilling?

Organer fra hjernedøde kan ved transplantation redde, forlænge eller forbedre livet for meget syge patienter.

Hvis du ikke selv har taget stilling, er det dine pårørende, der skal beslutte, om dine organer må blive doneret ved hjernedød. Det kan være en svær beslutning for dine pårørende. Derfor er det vigtigt, at du selv tager stilling.

Hvad kan jeg vælge at donere?

I både Donorregistret og på donorkortet er der fire registreringstyper:

  • fuld tilladelse betyder, at du donerer hjerte, lunger, lever, nyrer, tyndtarm, hud, bugspytkirtel og hornhinder
  • begrænset tilladelse betyder, at kun nogle organer må anvendes. Du kan vælge at donere ét eller flere af organerne ovenfor
  • ’ved ikke’ betyder, at du ikke har taget stilling, men at det i stedet overlades til dine pårørende at tage stilling til, om organerne kan anvendes til transplantation
  • forbud betyder, at du forbyder alle former for donation af dine organer.

Bliv organdonor

Du kan tilkendegive din holdning til organdonation på tre forskellige måder:

  • Fortryder du din tilmelding, kan du altid henvende dig til Donorregistret og få slettet oplysningerne igen.
  • Du kan også hente en pap-udgave af donorkortet hos din læge, på biblioteket, i borgerservice eller på apoteket og bære det på dig. Tilmelder du dig Donorregistret, er det ikke nødvendigt, at du også udfylder donorkortet.
  • Fortæl dine pårørende om din beslutning.

Hvis du tilmelder dig Donorregistret eller udfylder et donorkort, kan dine pårørende ikke ændre din beslutning, medmindre du ønsker det. Det beslutter du ved afkrydsning på donorkortet eller på tilmeldingen til Donorregistret.

Min sundhedsjournal

På sundhed.dk samler sundhedsjournalen dine sundhedsdata i et overblik, der giver hurtig adgang til dine seneste personlige oplysninger. Sundhedsjournalen viser data fra forskellige kilder om din medicin, journaler fra sygehus og egen læge, laboratoriesvar, dine behandlinger på sygehuse samt evt. donorregistrering og livstestamente.