Svenstrup Kær - LIFE14 NAT/DK/0000606

Et naturgenopretningsprojekt ved Svenstrup Kær med fokus på rigkær har også opnået fuld finansiering fra EU´s LIFE+ biodiversitetsfond og den danske stat. Projektområdet i Jammerbugt Kommune omfatter Svenstrup Kær og Svenstrup Å nedenfor Lien-skrænten. EU og den danske stat har finansieret det samlede projekt med ca. 46 millioner kroner. Projektperioden vil være fra 2016 til 2020, hvilket giver god tid til inddragelse af lodsejere.

Projektet er en del af et stort nationalt projekt "LIFE RigKilde" med deltagelse af kommunerne Thisted, Struer, Faxe, Furesø og Høje-Taastrup samt Naturstyrelsen.

Hvorfor et naturprojekt i Svenstrup Kær?

Svenstrup Kær, der ligger som et ca. 200 ha velafgrænset eng- og moseareal mellem Slettestrand og Tranum ved Lien skrænten, rummer nogle af landets største og vigtigste forekomster af naturtypen rigkær.

Svenstrup Å udspringer af Svenstrup Kær, og er sammen med flere kildevældstilløb, der springer på Lien skrænten eller i skræntens erosionsdale, med til at definere Svenstrup Kær som et unikt og smukt naturområde.

Kæret rummer i dag en række rigkær, som ligger spredt fordelt i kæret og langs Svenstrup Å. Nogle af rigkærene er i en god naturtilstand med mange plantearter og bl.a. større forekomster af orkidéer som purpur-gøgeurten, der er speciel for landsdelen. Men de fleste rigkær er i dårlig tilstand på grund af tilgroning med særligt tagrør og pil, og flere er også påvirket af enten dræning eller forsumpning. Tidligere var rigkærene mere udbredte i kæret, men i takt med at drift i form af høslæt og afgræsning i kæret er blevet mindre, er det store lysåbne kær med græs og urter blevet fortrængt af siv, tagrør og andre høje stauder, og pilekrattene har bredt sig.

Hvis udviklingen skal vendes, og kærets tidligere naturrigdom med udbredte rigkær og en å med god kvalitet skal genskabes, er der brug for en aktiv indsats.

Giv kildevæld og rigkær en hjælpende hånd den 8. april 2017

Projektet understøttes af rydning af skrænterne ovenfor rigkæret

Se video af rydning i Langdalen optaget med drone i februar 2017.

Hvad vil vi gerne opnå med projektet?

Målsætningen for naturområdet Svenstrup Kær er et sammenhængende kær-område med en god naturtilstand, og en god vandløbskvalitet for Svenstrup Å og kildevældstilløbene.

Denne målsætning går igen i både Helhedsplanen 2013 for Jammerbugt Kommune, Natura 2000 planen for området, vandplanen for området og endelig Fredningen for Lien, Fosdalen og Sandmosen.

Se mere om projektforslaget i den gennemførte forundersøgelse, april 2015, og kortbilag til projektforslag.

Hvordan skal det lykkes?

Langt størstedelen af Svenstrup Kær er ejet af private lodsejere, der hver især har eng- og moselodder af meget varierende størrelse. Nogle lodder er meget små moselodder tilgroet med tæt pilekrat, mens andre er lysåbne eng-arealer med drift i form af slæt eller afgræsning. Det er derfor de mange private lodsejere, der har nøglen til realisering af et projekt, der kan genskabe Svenstrup Kær´s tidligere naturrigdom. Det første møde om jordfordeling blev afholdt med lodsejerne den 15. december 2016 på Naturcenter Forsdalen.

Jammerbugt Kommune har udarbejdet en folder med nærmere information om projektet.

Fakta om rigkær

Hvad er et rigkær og hvorfor er det særligt? Rigkær er betegnelsen for et særligt artsrigt plantesamfund på fugtig bund. Et rigkær i god naturtilstand kan have over 100 plantearter inden for et lille område.

Projektet støttes af EU og Miljø- og Fødevareministeriet

Vækst- og Udviklingsforvaltningen