Folkebiblioteker

Biblioteker tilbyder meget mere end udlån af bøger. Du kan fx låne computerspil og film på biblioteket

Besøg Jammerbugt Bibliotekerne 

Bibliotekernes opgaver

Folkebibliotekernes opgave er at formidle information, viden og kultur til borgerne.

Bibliotekerne følger med samfundets udvikling og kan derfor tilbyde meget mere end udlån af bøger.

Fx kan du også låne cd'er, dvd'er og computerspil. Du kan bruge bibliotekets computere til at gå på nettet. Du kan også tage del i de mange aktiviteter, der foregår på biblioteket, såsom debatmøder, læringsaktiviteter, Makerspace, koncerter og meget mere.

Dit bibliotek på nettet

Bestilling og genlån

På bibliotekernes hjemmesider kan du søge, bestille og genlåne materialer. Hvis du ønsker at søge på tværs af biblioteker, kan du gå på bibliotekernes fælles hjemmeside: Bibliotek.dk, hvor du kan søge i alle tilgængelige materialer.

Spørgsmål og vejledning

Har du et spørgsmål, som du gerne vil have besvaret af en bibliotekar, kan du få råd og hjælp hos internettjenesten 'Biblioteksvagten', der er bemandet af bibliotekarer alle ugens dage.

Bibliotekets øvrige digitale tjenester giver dig også online-adgang til alverdens materialer, herunder e-bøger, lydbøger, film, danske og udenlandske aviser og magasiner, tidsskrifter, m.v. Se afsnittet Film, lydbøger, musik og bøger online.

Bibliotekets tilbud

På dit bibliotek kan du fx låne:

  • bøger til børn og voksne
  • bøger på mange forskellige sprog
  • online bøger
  • aviser og magasiner
  • lydbøger
  • film
  • cd'er
  • computerspil
  • tegneserier
  • nodehæfter

På biblioteket kan du også få adgang til forskellige opslagsværker online, medie- og artikeldatabaser samt digitale tidsskrifter og magasiner.

Bøger online, lydbøger, film og musik

Inspiration til litteratur

Mangler du inspiration til litteratur, kan du finde omtaler, artikler og anbefalinger på litteratursiden.dk, der er bibliotekernes netmagasin om skønlitteratur.

eReolen

På eReolen kan du låne e-bøger og lydbøger, som du kan læse fra din smartphone, tablet eller fra din computer. 
eReolen Go

eReolen Go indeholder al børne- og ungelitteratur fra eReolen.

Skolebørn kan logge på eReolen Go med et UNI-login, som de har fået tildelt fra skolen.

Filmstriben

Filmstriben er bibliotekernes digitale tilbud til dig. Filmstriben indeholder en bred vifte af film for børn, unge og voksne. På filmstriben kan du se film, når det passer dig, på computer, tablet og visse typer tv. Filmstriben kan bruges af alle, der er oprettet som brugere på deres lokale bibliotek. 

BibZoom

På hjemmesiden BibZoom.dk kan du læse artikler, anmeldelser, nyheder og anbefalinger om musik.

RB digital

RB digital giver adgang til et stort antal engelsksprogede e-magasiner.

Låneperioder

Låneperioderne for alle materialer svinger fra en uge til en måned.

Når du er oprettet som låner, har du mulighed for at se, hvad du har lånt, og hvornår det skal afleveres på bibliotekets hjemmeside. Desuden kan du forlænge dine lån, hvis ikke materialet er reserveret af en anden.

Kulturelle arrangementer

Mange biblioteker arrangerer kulturelle tilbud som forfatteraftener, foredrag, teaterforestillinger, koncerter og meget andet. Der kan opkræves entré til arrangementerne. Du kan få nærmere oplysninger om de kulturelle tilbud ved at henvende dig på dit bibliotek eller ved at se på bibliotekets hjemmeside.

Service til borgere med særlige behov

Hvis du har særlige behov, er handicappet, gangbesværet eller af andre grunde ikke selv har mulighed for at komme på biblioteket, findes der en "biblioteket kommer-service", hvor du kan få bragt materialer til døren.

For lånere med læsevanskeligheder har bibliotekerne særlige materialer som fx letlæsningsbøger, lydbøger, og bøger med stor skrift. Spørg din bibliotekar om dine muligheder.

Nota Bibliotek

Nota er et nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder. Det er et landsdækkende hovedbibliotek for blinde, svagtseende, ordblinde og andre, der på grund af handicap har svært ved at læse.

Hvis du vil klage

Ønsker du at klage over dit biblioteks service, kan du klage direkte til dit bibliotek. Er du stadig ikke tilfreds med svaret, kan du derefter klage til kommunen, som skal svare på din klage inden 14 dage.

Lovgivning

Biblioteksloven er en fælles lov for folke- og forskningsbiblioteker.

De enkelte biblioteker har et reglement, hvor du kan læse om regler for udlån og aflevering af materialer, brug af bibliotekernes forskellige tjenester med mere.