Folkebiblioteker

Biblioteker tilbyder meget mere end udlån af bøger. Du kan fx låne computerspil og film på biblioteket

Besøg Jammerbugt Bibliotekerne 

Bibliotekernes opgaver

Folkebibliotekernes opgave er at formidle information, viden og kultur til borgerne.

Bibliotekerne følger med samfundets udvikling og kan derfor tilbyde meget mere end udlån af bøger.

Fx kan du også låne cd'er, dvd'er og computerspil. Du kan bruge bibliotekets computere til at gå på nettet. Du kan også tage del i de mange aktiviteter, der foregår på biblioteket, såsom debatmøder, læringsaktiviteter, makerspace, koncerter og meget mere.

Dit bibliotek på nettet

Bestilling og genlån

På bibliotekernes hjemmesider kan du søge, bestille og genlåne materialer. Hvis du ønsker at søge på tværs af biblioteker, kan du gå på bibliotekernes fælles hjemmeside: Bibliotek.dk, hvor du kan søge i alle tilgængelige materialer.

Spørgsmål og vejledning

Har du et spørgsmål, som du gerne vil have besvaret af en bibliotekar, kan du få råd og hjælp hos internettjenesten 'Biblioteksvagten', der er bemandet af bibliotekarer alle ugens dage.

Bibliotekets øvrige digitale tjenester giver dig også online-adgang til alverdens materialer, herunder e-bøger, lydbøger, film, danske og udenlandske aviser og magasiner, tidsskrifter, m.v. Se afsnittet Film, lydbøger, musik og bøger online.

Bibliotekets tilbud

På dit bibliotek kan du fx låne:

 • bøger til børn og voksne
 • bøger på mange forskellige sprog
 • online bøger
 • aviser og magasiner
 • lydbøger
 • film
 • cd'er
 • computerspil
 • tegneserier
 • nodehæfter

Film, lydbøger, musik og bøger online

eReolen

E-bøger er elektroniske bøger og lydbøger, som du kan downloade og læse fra din smartphone, en e-bogslæser, en tablet eller fra din computer.

Sådan gør du:

 • på hjemmesiden eReolen finder du et stort udvalg af e-bøger til download til computer
 • i AppStore og Google Play kan du hente app´en eReolen.dk til smartphone og tablet

En fordel ved e-bøger er, at du ikke kan glemme at aflevere dem og derfor heller ikke risikerer at få en bøde for for sen aflevering. En e-bog bliver helt automatisk utilgængelig for dig, når lånetiden er overskredet.

eReolen Go

eReolen Go er en selvstændig side under eReolen, der indeholder al børne- og ungelitteratur fra eReolen.

Skolebørn kan logge på eReolen Go med et UNI-login, som de har fået tildelt fra skolen.

Filmstriben

Uanset om du er til dokumentarfilm, komedier eller hårdtpumpet action, kan du finde - og downloade - en god film fra hjemmesiden filmstriben.dk. Fokus er dog mere på kvalitetsfilm, der ellers kan være svære at finde på det kommercielle marked, end på populære biograffilm.

Alle danske kommuner, undtagen to, giver dig adgang til at downloade film fra filmstriben. Følg linket herunder og se, om din kommune udbyder film fra filmstriben.

BibZoom

På hjemmesiden BibZoom.dk kan du læse artikler, anmeldelser, nyheder og anbefalinger om musik.

Låneperioder

Låneperioderne for alle materialer svinger fra en uge til en måned.

Når du er oprettet som låner, har du mulighed for at se, hvad du har lånt, og hvornår det skal afleveres på bibliotekets hjemmeside. Her kan du også forlænge dine lån, hvis ikke materialet er reserveret af en anden.

For sen aflevering

Hvis du afleverer dine lånte materialer for sent, skal du betale et gebyr. Du kan se de præcise beløb på dit biblioteks hjemmeside eller bede om en oversigt på biblioteket.

Mange biblioteker tilbyder en sms-service, hvor du får en besked på din mobiltelefon noget tid inden afleveringsfristen.

Råd, vejledning og undervisning

Står du og mangler information om fx det offentlige system, eller leder du efter en pjece om adgang til Danmarks skove eller om EU, kan du få hjælp på biblioteket. Bibliotekarerne kan hjælpe dig med at finde de fleste oplysninger, eller de kan henvise dig til andre der kan.

Ofte er der også mulighed for at deltage i undervisning på bibliotekerne, fx i grundlæggende computerkendskab eller brug af internettet.

Kulturelle arrangementer

Mange biblioteker arrangerer kulturelle tilbud som forfatteraftener, foredrag, højtlæsning for børn, koncerter og meget andet. Der kan opkræves entré til arrangementerne. Du kan få nærmere oplysninger om de kulturelle tilbud ved at henvende dig på dit bibliotek eller ved at se på bibliotekets hjemmeside.

Nota Bibliotek

Nota er et nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder. Det er et landsdækkende hovedbibliotek for blinde, svagtseende, ordblinde og andre, der på grund af handicap har svært ved at læse.

Service til borgere med særlige behov

Hvis du er syg, handicappet, gangbesværet eller af andre grunde ikke selv har mulighed for at komme på biblioteket, findes der en "biblioteket kommer-service", hvor du kan få bragt materialer til døren en gang om måneden. Har du et andet modersmål end dansk, kan du bestille bøger på forskellige fremmedsprog.

For personer, der har problemer med at læse en almindelig bog, har bibliotekerne særlige materialer som fx lydbøger, lydaviser og bøger med stor skrift. Spørg din bibliotekar om dine muligheder.

Inspiration til bøger

Mangler du inspiration til litteratur, kan du finde omtaler, artikler og anbefalinger på litteratursiden.dk, der er bibliotekernes netmagasin om skønlitteratur.

Hvis du vil klage

Ønsker du at klage over dit biblioteks service, kan du klage direkte til dit bibliotek. Er du stadigvæk ikke tilfreds med svaret, kan du derefter klage til kommunen, som skal svare på din klage inden 14 dage.