Badehusene på Blokhus strand

De ikoniske hvide badehuse på Blokhus strand er et kendetegn for området. Her kan du læse om historien bag, og du kan se venteliste og oversigt over nuværende ejere. Der er tilladelse til at opstille 47 badehuse på stranden og kun i perioden 1. maj - 30. september.

Den friske vesterhavsluft tiltrak sommergæster allerede fra midten af 1800-tallet. Forfatteren Meir Goldschmidts besøg i Blokhus 1865 gav anledning til, at Blokhus blev et badested, han var nemlig den første, der offentligt bekendtgjorde, at man kunne bade direkte i Vesterhavets bølger, så en dukkert i 1865 blev starten på Vestkyst- turisme.

Allerede i 1870 var turisterne dog kommet til Blokhus i større stil. Det vakte undren hos de lokale, de havde en grænseløs respekt for havet, der betragtedes som en urimelig hård arbejdsplads og nådeløs nabo, hensynsløst krævende både menneskeliv og gods.

Man havde lært sig at bruge havet af bitter nød, men at fine folk kom rejsende langsvejs fra for at være ved havet og frivilligt bade i det, var ikke til at fatte umiddelbart. Ret hurtigt kom de sig dog af forbløffelse og tog mod kyshånd imod den nye indtægtskilde.

Alle blokhusbeboerne kom i kontakt med turisterne om sommeren. De fleste lejede værelser ud og arbejdede på den ene eller anden måde i turistbranchen. Det kunne f.eks. være, at leje badevogne ud.

I begyndelsen skete badningen ærbart fra badevogne i vandkanten, men snart også fra åben strand. Badevognene erstattedes langsomt af badehuse på stranden til omklædning og ophold, og disse populære badehuse sættes stadig op hver sommer ved Blokhus strand. Badningen foregik fra et badehus, der ved håndkraft eller ved hestekraft blev trukket så langt ud i vandet som muligt, hvorefter badegæsten kunne træde direkte ud i vandet uden at vise sin bare krop, som badedragten afslørede uanstændigt meget af efter tidens målestok.

Efterhånden som badegæsternes antal steg, måtte man opgive at rulle vognene ud i vandet, og badehusene blev stående på stranden og brugt som omklædningsrum.

I dag har Blokhus tilladelse til at opstille 47 badehuse på stranden og kun i perioden fra 1. maj til 30. september.
Alle de andre badegæster kan man sige bruger nutidens badevogne - bilerne – Blokhus har som et af de få steder i landet adgang til at køre på stranden.

Venteliste til en strandgrund på Blokhus strand

Ønsker du at stå på ventelisten kan du via eboks/Digitalpost sende dit ønske til Jammerbugt Kommune, Vækst og Udvikling.

Der opkræves et årligt gebyr på kr. 100,- pr. år for at stå på ventelisten.

Til orientering er der i gennemsnit et grundskift per år.

For yderligere information eller spørgsmål kontakt Jammerbugt Kommune på vu@jammerb... eller tlf. 41 91 21 04.

Sidste frist for betaling til venteliste er hvert år den 31. oktober ellers vil du blive slettet af listen.

I følge ny lov om persondatabeskyttelse (GDPR) må vi ikke længere have ventelisten med navne liggende på hjemmesiden. Kontakt i stedet administrationen for badehuse, hvis du har spørgsmål til hvilket nr. du er på listen. 

Strandgrundlejere

Alle tilladelser er gældende for et år ad gangen. 

En lejer af en strandgrund kan kun overdrage en aftale til en ægtefælle. Enhver anden form for overdragelse kan ikke finde sted. 

En strandgrund kan kun ”arves” af en ægtefælle og når sidste ægtefælle dør, eller grunden almindeligvis ønskes afhændet, tilbydes grunden til øverst placerede på ventelisten. 

I følge ny lov om persondatabeskyttelse (GDPR) må vi ikke længere have strandgrund lejerlisten med navne liggende på hjemmesiden. 

For yderligere information eller spørgsmål, kontakt Jammerbugt Kommune på mail vu@jammerbugt.dk eller tlf. 41 91 21 04.