You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Fra guide-liv i syden til familieliv i Pandrup

Selv Aalborg var næsten ikke stor nok for hollandske Marrit, men i dag nyder hun familielivet i Pandrup. Da Marrit Scheper mødte danske Mathias Linde på den græske ø Lesbos tilbage i 2015, hvor de begge arbejdede som guider, havde Marrit aldrig drømt om, at hun skulle bo i en mindre provinsby i Danmark.

Efter et par år på bl.a. Gran Canaria, Mallorca og Kreta, var det planen at parret skulle flytte til Rotterdam i Holland. Men da Mathias kom i kontakt med Feriepartner, som viste stort engagement og interesse i at få parret til Danmark, endte de med at takke ja til hver deres job i henholdsvis Løkken og Øster Hurup.

Marrit ville bo i en storby

Så var spørgsmålet, præcis hvor de skulle bo. Mathias er fra den lille landsby Sevel mellem Holstebro og Skive med knap 500 indbyggere, mens Marrit kommer fra en by i Holland med ca. 200.000 indbyggere.

”For mig var det vigtigt at bo i en storby”, fortæller Marrit. ”Jeg kunne jo ikke snakke dansk, og jeg havde hverken venner eller familie i Danmark. Så jeg tænkte, at det var nemmere i en stor by, hvor der var flere muligheder for mig”, tilføjer hun.

”Selv en by på størrelse med Herning var en landsby i Marrits øjne på det tidspunkt, og det var lige før Aalborg heller ikke var stor nok”, fortæller Mathias med et smil. Parret endte dog alligevel med at flytte til Aalborg i en lejlighed i 2018.

Med graviditet kom der nye prioriteter

Da Marrit blev gravid i 2020 ændrede prioriteterne sig. Parret ville gerne i et hus tættere på deres arbejdsplads, som stadig var hos Feriepartner - nu henholdsvis i Blokhus og Løkken. 

”Vi ville gerne have mindre kørsel, mere tid til familien og bo et sted, hvor vores barn kan få en tryg og god barndom”, fortæller Mathias.

”For mig var og er det samtidig vigtigt, at der er gode indkøbsmuligheder, et byliv, sportshal og gode muligheder for at dyrke motion”, tilføjer Marrit.

Parret søgte således mellem Aalborg og Løkken, og en dag endte husjagten i Pandrup.

”Første gang vi kørte gennem Pandrup, fandt vi ud af, at her jo faktisk er en masse ting. Bl.a. supermarkeder, biograf, Kop & Kande osv.”, fortæller Marrit. 

”Ja, her mangler ikke noget”, tilføjer Mathias. Han lægger rigtig meget vægt på foreningslivet, og at det er en by, hvor alle kender alle og man hjælper hinanden.

”Jeg er jo vokset op med, at alle mødes nede i hallen om søndagen til håndboldkamp”, fortæller han. ”Men Pandrup var vist alligevel også den mindste by, jeg kunne lokke dig til”, siger han med et smil og kigger over på Marrit.

Marrit, Mathias og lille Pelle, der på det tidspunkt kun var et par måneder gammel, flyttede således ind i det tidligere rådhus i Pandrup i januar 2021. Et flot hus med en spændende historie bag sig, da tyskerne boede i huset under anden verdenskrig.  

Her kommer man hinanden ved

Når man flytter til en by som Pandrup, lærer man hurtigt nye mennesker at kende, for her kommer man hinanden ved.

”Her hilser man på hinanden på gaden og hjælper hinanden”, fortæller Mathias. ”Vi holder f.eks. øje med naboerne og kigger over til Henny på den anden side af gaden. Hun er 91 år, så vi sikrer os lige, at der er lys i hendes vinduer hver dag”, tilføjer Marrit.

Marrit kan huske en sjov oplevelse fra første gang, hun handlede i den lokale Fakta; ”Jeg købte et par bøffer, og da jeg kom op til kassen, begyndte ekspedienten at give mig gode råd til, hvordan jeg bedst kunne tilberede bøfferne, så de blev ekstra møre”, fortæller hun med et smil. ”Sådan noget oplevede vi aldrig i storbyen, selvom vi handlede samme sted og ofte mødte den samme ekspedient”.

Aktivt fritidsliv

I fritiden nyder familien de mange aktiviteter og den dejlige natur i området. Mathias har for nylig købt en mountainbike, så han kan cykle i Gateway i Blokhus, der ligger tæt på Pandrup. Derudover spiller han badminton i Fjerritslev med en barndomskammerat. ”Han flyttede længere nordpå, så nu har vi begge en halv times kørsel til Fjerritslev og mødes dermed på halvvejen”, fortæller Mathias.

Marrit dyrker bl.a. fitness i Pandrup FitChallenge og er lige kommet med i forældrebestyrelsen i Vuggestuen Solstrålen, hvor Pelle elsker at gå. ”Det er et dejligt sted. De er meget søde og personlige. Vi er meget glade for den”, fortæller Marrit. 

Familien elsker også stranden i Blokhus, som bliver flittigt besøgt, når der er besøg fra Marrits familie fra Holland. ”Sidste gang kørte vi ud over til Blokhus også en tur til Saltum, hvor vi blev meget positivt overrasket. Vi gik en tur på Saltum-stien, og der var både sø, skov og en stor legeplads”, fortæller Marrit begejstret. ”Det er et virkelig dejligt område”.

Marrit sætter også pris på de mange aktiviteter, der er i byen. ”Det er dejligt, at der sker så meget. F.eks. i efterårsferien hvor der både bogstavjagt, glasværksted, efterårsfilm i kino, bogfortælling, båltale og masser af aktiviteter i foreningslivet”, fortæller hun.

Plads til både danske og hollandske traditioner

Familien er i det hele taget faldet godt til i Pandrup, og er gode til at finde løsninger, der både tilgodeser de danske og de hollandske traditioner. En af de traditioner Marrit har taget med sig, er fejringen i forbindelse med en fodboldbegivenhed som EM, hvor man i Holland går helt amok.

”I Holland er det jo ikke bare at hænge et par flag op, når de spiller”, fortæller Mathias. ”Husene er klistret ind i orange flag. Så det gjorde Marrit også her”, tilføjer han med et smil.

Det fik stor opmærksomhed i nabolaget. Et par dage efter fik Marrit en besked fra en mand på Facebook, der også er fra Holland, men i dag bor i Blokhus. Det blev starten på et nyt bekendtskab.

Da Pelle fyldte 1 år forleden dag, blev det da også fejret med både hollandske og danske flag.

”Her var fyldt med pynt, som man gør i Holland, og masser af kagemand som vi gør her i Danmark”, fortæller Mathias.

”Vi bliver bedre og bedre til at finde kompromiser og mellemløsninger”, slutter Marrit.