You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Specialviden har været vejen frem hos PanPac

Erhvervsprojekt med fokus på digitalisering har åbnet nye muligheder for nordjysk eksportvirksomhed.

Den nordjyske virksomhed PanPac Engineering A/S kan sit kram. Med over 20 års erfaring med palleteringsanlæg har virksomheden, der ligger i Pandrup i Jammerbugt Kommune, oparbejdet en enorm knowhow indenfor palletering og pakning af sække, spande og kasser med mere.

Set ude fra er en af grundene til PanPacs store succes, som rækker langt ud over Danmarks grænser, virksomhedens evne til at lytte til kundernes behov. Med administrerende direktør og medejer Morten Nysted i spidsen er der samlet et team af meget kompetente folk, som formår at skabe specialløsninger, der skaber stor værdi for deres kunder. Derudover er de meget bevidste om deres egne begrænsninger.

 - Vi tror ikke, at vi er de klogeste i verden, fastslår Morten Nysted og fortsætter:

- Vi lytter til kundernes behov og tager alt den viden ind, som vi kan trække ind for at løse de opgaver, kunderne efterspørger.

Han var derfor heller ikke sen til at hoppe på vognen, da han fik besøg af Søren Westergaard, erhvervskonsulent fra Vækst Jammerbugt og blev forelagt muligheden for at deltage i erhvervsprojektet NordVest Smart Production, også kaldet NVSP, hvis formål er at øge digitaliseringen i små og mellemstore virksomheder.

PanPac har således været én af de knap 40 virksomheder, der de seneste par år har takket ja til at deltage i det EU-finansierede projekt, som udover Jammerbugt også tæller samarbejdspartnere som Fonden Autonomous, Aalborg Universitet og Vesthimmerlands Kommune. På grund af projektets store succes er det for nyligt blevet udvidet til også at omfatte Thisted og Mariagerfjord Kommuner.

NVSP har sat skub i tingene

I Jammerbugt Kommune har PanPac været en af de virksomheder, som har fået rigtig meget ud af deres projektdeltagelse.

- Vi havde haft idéen i lang tid, men driftsmæssigt havde vi ikke tid til at få set på det. Så kom muligheden med NVSP, og vi fik rigtigt skub i det, fortæller Morten Nysted og henviser til et sækkeåbnerprojekt, som har været en af mange aktiviteter, PanPac har haft sammen med projektpartnerne i NVSP.

Sækkeåbnerprojektet har gået ud på at udvikle en løsning, som automatisk åbner dobbeltvæggede sække uden at kontaminere indholdet i sækkene.

Fonden Autonomous har stået for den indledende projektfacilitering og for projektledelsen igennem hele forløbet. I det daglige har det hos PanPac primært været Svend Aage Hansen, akademisk medarbejder ved Aalborg Universitet, der har været inde over NVSP-aktiviteterne som projektpartner. Han kommer desuden med en solid erfaring fra erhvervslivet. Et samarbejde, som Morten Nysted, kun har rosende ord tilovers for.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med Svend Aage fra AAU. Det har været rigtig godt. Han ved hvilke teknologier, der er rundt omkring. For eksempel hvis vi har en sensor, som skal registrere noget bestemt, så går han i gang med at finde ud af, hvilke muligheder der er, og hvordan det kan løses, forklarer Morten Nysted og tilføjer:

- Svend Aage har en mere analytisk og struktureret tilgang til tingene. Han griber det lidt mere forskningsmæssigt an, og på den måde kommer der muligheder op, vi ikke selv havde tænkt på.

 

Det var netop tilfældet med sækkeåbnerprojektet, hvor der ifølge Morten Nysted dukkede en ny teknologi op, som ingen havde tænkt ind før. Men takket være Svend Aage Hansen fra AAU kom der gang i det, og der blev fundet en løsning på idéen.

Løsningen, som der er søgt patent hjem på, er endnu så hemmelig, at det udviklede anlæg stadig står gemt bag afskærmning i en af virksomhedens haller.

Morten Nysted ser klart en fordel i samarbejdet med universitet, hvor der er mange kompetencer at trække på i forskellige afdelinger alt efter hvilken viden, man har behov for.

Projektet har banet vejen for nye forretningsveje

En af fordelene ved NVSP-projektet har ifølge Morten Nysted været, at der ikke har været en kunde i enden eller en slutdato.

- Vi har kunnet blive ved med at udvikle, og vi har ikke været nødt til at gå på kompromis med nogle ting. Vi har været utrolig tilfredse med projektforløbet, understreger han og tilføjer:

- Var det ikke for NVSP, havde vi ikke fået sækkeåbnerprojektet kørt igennem. Udover de ressourcer der skulle lægges i det og den teknologi, der skulle løse det, var vi ikke kommet i nærheden af. Så var det ikke for dem, havde vi ikke stået her, hvor vi står nu. Det var helt usandsynligt, så det er vi meget meget glade for.

For PanPac har det været vigtigt, at de tiltag, der blev sat fokus på i projektet, var så tro virkeligheden, som muligt.

- Vi har puttet rigtig mange ressourcer i det selv, da vi ikke springer over, hvor gærdet er lavest. Vi har bygget nogle vilde prototyper, og også puttet flere penge i det, end Svend Aage ville have gjort, hvis det var ham, der skulle teste det, forklarer Morten Nysted og fortsætter:

- Det er Ikke bare et spørgsmål om, at det skal virke, men man er nødt til at have en prototype at vise kunderne, som ligner den maskine, der skal køre i fremtiden.

Allerede fra starten skulle der således tænkes bakteriologi ind i det, da anlægget skal udvikles til produktionsområder med højbakteriologiske krav.

- Hvordan kommer vi fra low care til medium care til high care, hvordan sørger vi for, at vi ikke flytter bakterierne rundt? Det er vi nødt til at vise i protyperne, vi bygger, så de forstår det med det samme. Der sidder vi med en masse know how, som vi tilfører projektet, og så er der nogle tekniske udfordringer, som vi kan bruge Svend Aage AAU til at løse. Så en kombination, men det er også den måde, vi er vant til at arbejde på. Alt den viden er vigtig for slutproduktet, uddyber Morten Nysted. 

Der har været stor forespørgsel på anlægget, som allerede er solgt til én kunde. Men det betyder ikke, at udviklingen stopper her.

- Nu er der styr på det mekaniske, og vi er nu i gang med datadeling, som er en ny del af projektet i forhold til digital transformation, fortæller Morten Nysted og tilføjer:

- Selvom vi har haft styr på data, er det aldrig noget, vi har tænkt på i de baner at bruge på den måde og sælge service og levere noget værdi til vores kunder, som de er interesserede i. Og når vi har fundet en måde at gøre det på, kan vi begynde at tænke det over til vores andre anlæg. Det er der også god potentiale i.

Innovation er et nøgleord

- De seneste fire til fem år har der været fokus på know-how i virksomheden, og vi vil ikke konkurrere på pris. Folk skal vælge os på det, vi kan og ikke, fordi vi er billige, fastslår Morten Nysted og tilføjer:

- Vi kan tilbyde noget værdi hos vores kunder ved at tilbyde specialviden.

Hos PanPac bruger man således mange kræfter på at holde sig i front og være opmærksom på kundernes behov.

- Lige så snart vi ser muligheder, er vi utrolig hurtige og fleksible til at finde løsninger, siger Morten Nysted.

Virksomheden arbejder med standardiserede løsninger, der kan sættes sammen på forskellige måder - men alt sammen indenfor sække og højkvalitet. Komponenterne er ifølge Morten Nysted lidt ligesom legoklodser. Men for hvert anlæg skal der tages højde for, hvilket produkt der skal i sækkene.

Alle sække opfører sig forskelligt, alt efter hvad der er i dem - og der er også forskellige krav. Der kommer et oplæg fra kunderne, og så sidder man og arbejder med det for at finde løsninger. Det er her alt vores know how kommer ind, forklarer Morten Nysted og fortsætter:

- Og det er jo Ikke bare maskinen, der skal virke. Logistikken skal også med ind i det, og det hele skal spille sammen; hvilken kapacitet kan man køre med, har man de rigtige buffere og så videre.

Det seneste år har virksomheden været tydeligt præget af de restriktioner, der har været i forbindelse med coronaen. Den store eksport, som før har været hovedomdrejningspunktet, har været sat i bero, men det har ikke fået virksomheden til at stå stille.

- Vi har brugt rigtig mange ressourcer på at udvikle, da der var ledig kapacitet i vores konstruktionsprojektafdeling, fortæller Morten Nysted og slår samtidig fast:

- Vi er virkelig klar til fremtiden - det er vi stolte af.

(Artiklen er udarbejdet i 2021)