Den grønne trepart (baseret på ’Aftale om et Grønt Danmark’) er en aftale mellem regeringen, interesseorganisationerne Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.
Aftalen blev vedtaget i Folketinget i juni 2024. Efterfølgende er der vedtaget ”Aftale om Implementering af et Grøn Danmark” i november 2024.
Aftalen har til formål at imødekomme landbrugets klima- og naturudfordringer og bane vejen for en historisk omlægning af det danske areal. Der vil fortsat være en stærk fødevareproduktion i Danmark, men en del af det areal, der i dag drives som landbrugsjord, skal i fremtiden bruges til noget andet – det skal tages ud af drift.
Arealomlægningen vil dermed bidrage til et godt vandmiljø, sænke klimabelastningen fra landbruget, give mere plads til naturen, skabe bedre vilkår for biodiversiteten og medvirke til at forbedre drikkevandsbeskyttelsen.
Der skal udtages (faktaboks; Med ”udtagning” menes, at landbrugsarealer tages ud af drift og derefter gøres våde ved at genskabe naturlige vandstandsforhold. Det reducerer tilførslen af ilt til jorden, og uden ilt fra luften sker nedbrydningen af jordens kulstofindhold langsommere eller ophører helt. På den måde udledes der færre drivhusgasser) 140.000 ha kulstofrige lavbundsarealer (faktaboks; kulstofrige lavbundsjorder er oprindeligt dannet i vådområder som moser og våde enge og har et højt indhold af kulstof fra gamle planterester. Når lavbundsjorder udtørres og iltes ved dræning og pløjning, vil kulstoffet rådne og gasse af, primært som CO2), inkl. randarealer (dvs. arealer der støder op til de jorde, der indeholder kulstof)
Der skal etableres 250.000 ha ny skov, heraf skal 20.000 udlægges til bynære skove og 100.000 skal udlægges til urørt skov.
Kvælstofudledningen til de danske fjorde og havmiljø skal reduceres med 13780 tons. Dette gøres ved at udtage jord af omdrift og udlægge dem til kvælstofvådområder, der skal overrisles af drænvand fra de bagvedliggende jorde.
Økonomi og organisering
Der er afsat 43 milliarder kroner til opgaven med at gøre den grønne trepart til virkelighed. Derudover er der oprettet et nyt ministerium ’Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV).
Som en del af Grøn Trepart er der oprettet 23 lokale treparter. De lokale treparter skal udarbejde lokale arealomlægningsplaner på baggrund af det nationalt udmeldte indsatsbehov. De lokale omlægningsplaner skal udarbejdes i 2025 med en klar deadline ultimo 2025 og skal være en fuldt dækkende plan for indfrielse af indsatsbehovet. Jammerbugt Kommune er med i to lokale treparter – Limfjorden og Kattegat Nord / Skagerrak. Der er udpeget 2 politiske repræsentanter for hver lokal trepart.
Hver Lokal Trepart består af:
1-2 repræsentanter for hver kommune i treparten
1-2 repræsentanter for lokale landbrugsorganisationer
1-2 repræsentanter for lokale naturorganisationer
1 repræsentant fra Naturstyrelsen
Lokal Trepart – Nordlige Kattegat, Skagerrak
Christian Hem, forperson for Teknik- og Miljøudvalget og Frank Trolle, Teknik- og Miljøudvalget, er valgt som repræsentanter for Jammerbugt Kommune.
Hjørring Kommune er formandskommune og sekretariatskommune for den lokale trepart.
Lokal Trepart – Limfjorden
Lisbet Emmery, næstforperson for Teknik- og Miljøudvalget og Michael Krogsgaard, Teknik- og Miljøudvalget, er valgt som repræsentanter for Jammerbugt Kommune.
Limfjordsekretariatet er sekretariat for Lokal trepart Limfjorden.
Læs mere her;
Læs ”Aftale om Grønt Danmark” her
Læs ”Aftale om Implementering af et Grønt Danmark” her
Klik her for at komme til Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV)