Der er særlige regler for, hvornår og hvem der må bo i sommerhus
Det er tilladt at bo i dit sommerhus i perioden fra 1. marts til 31. oktober. I denne periode er det tilladt at flytte din folkeregisteradresse til sommerhuset.
Du må ikke bo i dit sommerhus fra 1. november til udgangen af februar, bortset fra weekender og kortvarige ferieophold.
Der er flere grunde til, du ikke må bruge dit sommerhus som helårsbeboelse:
- Det sikrer, at sommerhusområderne fastholdes som rekreative områder.
- Det sænker behovet for at oprette nye sommerhusområder i værdifulde områder og ubebyggede kyststrækninger.
- Det beskytter sårbare landskabstyper i og omkring sommerhusområderne mod slid.
Hvornår må du bo i dit sommerhus hele året?
Hvis du opfylder et af kravene for helårsbeboelse, skal du ikke søge kommunen om tilladelse til at bruge dit sommerhus som helårsbolig. Du er derfor selv ansvarlig for at vurdere, om forfatningen på sommerhuset gør det egnet til helårsbeboelse.
Du må bo i dit sommerhus hele året, hvis du opfylder et af disse krav:
- Du har ejet dit sommerhus i ét år og er pensionist, jf. Planloven § 41, stk. 2.
- Du har et hus, der lovligt blev anvendt til helårsbeboelse, da området blev til sommerhusområde gennem vedtagelse af lokalplan.
- Du har fået dispensation af kommunen, hvor sommerhuset ligger i, jf. Planloven § 40, stk. 2.
Dispensation til at anvende sommerhus til helårsbeboelse
Jammerbugt Kommune kan i særlige tilfælde dispensere fra forbuddet mod helårsbeboelse, jf. Planloven § 40, stk. 2.
En dispensation bortfalder ved ejerskifte, hvis ikke den er tidsbegrænset, og når boligen ikke længere anvendes til helårsbeboelse.
En dispensation vurderes konkret og individuelt, og kan som hovedregel kun meddeles i følgende tilfælde:
- Til ejere eller forpagtere af dagligvarebutikker, samt hoteller og restauranter, når det er nødvendigt af hensyn til virksomhedens drift (sommerhuset skal ligge i relation til virksomheden)
- Til personer, der i forbindelse med erhvervelsen af ejendommen fejlagtigt af kommunen har fået oplyst, at denne lovligt kunne benyttes til helårsbeboelse. Der skal foreligge skriftlig dokumentation for dette.
- Tidsbegrænsede dispensationer kan gives efter en konkret og individuel vurdering for en kortvarig periode.
- Hvor en konkret og individuel helhedsvurdering af helbredstilstanden sandsynliggør, at en rimelig tilværelse kun kan opnås i sommerhuset. Lægefaglig dokumentation for dette skal vedlægges ansøgningen.
Jammerbugt Kommune kan desuden give en tidsbegrænset dispensation til ejer(e) af sommerhuset, hvis man har solgt helårsbolig og har brug for at bo i sommerhuset frem til indflytning i anden helårsbolig, er ramt af skilsmisse mv.
Ved vurdering af om der kan gives dispensation, tages økonomiske forhold ikke i betragtning. Man kan derfor ikke opnå en dispensation på baggrund af manglende økonomi, økonomiske fordele ved at bo i sommerhuset eller andre økonomiske forhold.
En dispensation er personlig, og specifik til en bestemt sommerhusadresse, og kan opnås af ejer af sommerhuset. Dispensationen kan derfor ikke overføres til en anden person, eller anvendes på en anden adresse.
Ved ansøgning om dispensation, skal der sendes en begrundet ansøgning indeholdende adresse på sommerhuset til plan@jammerbugt.dk.
Særlig ret for pensionister
Pensionister, der ejer et sommerhus, har en personlig ret til at benytte boligen til helårsbeboelse, når pensionisten har ejet ejendommen i 1 år.
En pensionist forstås som en:
- en person, der har ret til at oppebære folkepension i henhold til lov om social pension,
- en førtidspensionist i henhold til lov om social pension eller lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.,
- en efterlønsmodtager i henhold til lov om arbejdsløshedsforsikring,
- en modtager af fleksydelse i henhold til lov om fleksydelse* og
- en person på 60 år og derover, der oppebærer pension.
En pensionists ægtefælle, samlever eller nært beslægtede kan sammen med pensionisten benytte boligen til helårsbeboelse. Efter pensionistens død kan ægtefællen, samleveren eller den nært beslægtede fortsætte med at benytte boligen til helårsbeboelse.
*Fleksydelse minder om efterløn for flekslønsmodtagere. Bemærk at fleksydelse ikke er det samme som at være ansat i fleksjob eller have fået bevilget et fleksjob.
Er dit sommerhus egnet til helårsbeboelse?
Sommerhuse er ikke tiltænkt som helårsboliger. Af den grund har mange sommerhuse mindre isolering og dårligere muligheder for ventilation end helårshuse. Vælger du at benytte sommerhuset til helårsbeboelse, kan det medføre et stort energiforbrug til opvarmning og en øget risiko for dårligt indeklima med fx fugt, husstøvmider og skimmelsvampe.
Er du i tvivl om, hvorvidt dit sommerhus egner sig til helårsbeboelse eller ej, kan det være en god idé at spørge en fagmand til råds. En fagmand kan kontrollere sommerhusets forfatning i forhold til sundhed, energi og sikkerhed og fx udarbejde en tilstandsrapport, som kan være til gavn i forbindelse med en beslutning om at bruge sommerhuset som helårsbolig.
Ansøgning om dispensation til at benytte sommerhus til helårsbeboelse skal sendes til plan@jammerbugt.dk
Spørgsmål/bemærkninger kan ligeledes sendes til plan@jammerbugt.dk