Jammerbugt Kommune rummer masser af muligheder for fantastiske naturoplevelser.
I anledning af Naturens Uge (uge 36), som er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for naturoplevelser, sætter vi fokus på fem fantastiske steder langs Limfjorden - steder hvor du kan opleve særlig natur.
- Ulvedybet og Gjøl Bjerg
- Oksholm Skov og Glarborgen
- Tøtterne og fiskeri langs Limfjorden
- Alsbjerg Bakker og Attrup Havn
- Haverslev vådområde og Haverslev Havn
1. Ulvedybet og Gjøl Bjerg – tag kikkert og sovepose med
Gjøl Bjerg ligger som en markant knude 17 meter over havets overflade og giver derfor en storslået udsigt over Ulvedybet og Nibe-Gjøl bredding. Ved Gjøl Bjerg er der en rasteplads med borde og bænke, sti til udsigtspunktet på toppen og nye shelters, hvor du kan tage en overnatning.
Rigt fugleliv i Ulvedybet - særligt efterår
Ulvedybet er en af Nordjyllands bedste fuglelokaliteter og har stor betydning som rasteplads for trækfugle, især ænder og vadefugle.
Området er mest spændende i træktiden, især om efteråret, når det besøges af et stort antal trækkende og rastende ande- og vadefugle. Gæs optræder i ret store flokke – især grågæs og canadagæs. Både i Ulvedybet og ude på Limfjorden kan man se knortegås, pibeand, hvinand, troldand, taffeland, gråand, krikand og toppet skallesluger.
Efterår og vinter ses også mange rovfugle. Blå kærhøg besøger området regelmæssigt fra september. Om efteråret optræder også tårnfalk, dværgfalk og vandrefalk. Musvåge er i området hele året igennem, men oktober er den måned, hvor der ses flest.
Tag kikkert og fuglebog med og se, hvor mange fugle, I kan "fange".
Læs mere om fuglelivet i Ulvedybet på:
https://www.dof.dk/oplev-fuglene/fuglesteder/jylland/ulvedybet
Havørnen
Vær særligt opmærksom, når flokkene af gæs og ænder bliver urolige, så kan der nemlig være havørn i luften på udkig efter næste måltid. Og så er det med at kigge op.
Havørnen er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på op til 2,5 meter. I midten af 1990'erne vendte den tilbage til Danmark efter mere end 100 års fravær, og i 2017 slog det første par sig ned ved Ulvedybet. Siden er flere kommet til. Så der er gode chancer for at se den majestætiske fugl, der i luften også betegnes som "den flyvende dør" på grund af sin imponerende størrelse.
Natura 2000 område
Ulvedybet er en inddæmmet "arm" af Limfjorden og fremtræder som en brakvandssø med nogle små øer og holme og en meget stor rørskov. Området er omgivet af enge med flere små søer og moser.
Hele området har international naturbeskyttelses værdi og er udpeget som Natura 2000 område. Det betyder, at der hele tiden er fokus på forskellige naturforbedrende tiltag - blandt andet kvæg som afgræsser engene rundt om Ulvedybet og på Gjøl Bjerg, så området kan holdes lysåbent.
Adgang og overnatning
I vestenden af dæmningen er der et fugletårn, hvor man kommer tæt på de rastende ænder og vadefugle, der holder til i det lavvandede område i det sydvestligste hjørne af Ulvedybet.
Fra Gjøl Bjerg, som er den lille bakke ved P-pladsen lige øst for dæmningen, er der en fin udsigt over Ulvedybet. Her er der også mulighed for at overnatte. Sidste år blev de eksisterende to shelters udskiftet med nye og flotte, ligesom der er kommet nyt muldtoilet, bænke og grillrist på shelterpladsen.
Fra shelterpladsen kan man nyde udsigten over både Ulvedybet og Nibe-Gjøl Bredning, så der er gode muligheder for en fantastisk friluftsoplevelse.
2. Oksholm Skov og Glarborgen - opdag sjældne arter og slut af på svævebanen
Tag vandreskoene på og oplev de sidste rester af oprindelig løvskov i Jammerbugt Kommune med mange meget gamle træer – helt op til 2-300 år. Oksholm Skov ligger lige vest for Ulvedybet og kun to kilometer fra Limfjorden.
De gamle træer og den lange kontinuitet i oprindelig løvskov betyder, at der er en rig biodiversitet. En lang række arter er afhængige af gamle hule træer og dødt ved (træ), som der generelt er alt for lidt af i den danske natur, men som findes i oprindelige løvskove, som Oksholm Skov.
I Oksholm Skov yngler for eksempel forskellige fugle, som er afhængige af huller i træerne til deres rede - blandt andre træløber, rødstjert og broget fluesnapper. Flagermusene bruger også træernes hulheder, og der er registreret flere forskellige arter af flagermus i skoven.
Derudover findes en lang række arter af insekter, svampe, mosser og laver, der er knyttet til de gamle træer – blandt andet den meget sjældne…
... ”Almindelig” Lungelav
Almindelig lungelav har det helt forkerte navn. Den er nemlig efterhånden blevet meget sjælden i Danmark, da den har mange krav, som de intensivt drevne danske skove ikke lever op til.
Lungelaven har det nemlig bedst i skove med høj luftfugtighed, lysindfald, ren luft og ikke for mange forandringer (høj kontinuitet). Faktisk er den i dag væk på alle øerne og findes kun en håndfuld steder i Jylland – blandt andet i Stenholt Skov, Silkeborg Vesterskov, Rold Skov, Hald sø og altså Oksholm Skov.
Almindelig Lungelav har fået sit navn, fordi den ligner lungevæv. Den er en af Danmarks største og mest karakteristiske laver og kan i visse tilfælde blive over 30 cm i diameter. De enkelte lapper/flige kan blive over 5 cm i diameter. Laven består af løst tilhæftede lapper, der gror ud fra midten i en roset. Når laven er våd, er den kraftigt grøn på oversiden, men når den tørrer ud, bliver den bleggrøn og skrumper ind.
Læs mere om lungelav: lungelav | lex.dk – Den Store Danske
Foto Almindelig Lungelav: Af Sibiran Jay Licens
Adgang
Oksholm skov er privatejet. Der er adgang på veje og stier fra solopgang til solnedgang. Der kan parkeres ved Glarborgen (se nedenfor)
Leg og sjov for hele familien i Glarborgen
Efter en tur som ”opdagelses-rejsende” i Oksholm Skov efter sjældne arter, kan man slutte aktivt af i et andet hjørne af Øland-skovene (som Oksholm Skov hører til) – nemlig på Glarborgen.
Glarborgen er aktivitets- og oplevelsesområde på cirka tre hektar midt i skoven. Efter at skovens private ejer, Mette Glarborg, i 2017 fik idéen om at omdanne området i skoven til et aktivitets- og oplevelsesområde, begyndte lokale ildsjæle at arbejde på at realisere det med hjælp fra Jammerbugt Kommune og en række fonde.
I dag er det et sted med masser af muligheder for hele familien med en cirka 600 meter lang sti i kuperet terræn, madpakkehus og træhytte samt et væld af andre faciliteter som for eksempel svævebane, slalombaner, armgang, amfiteater, et vikingeskib og meget mere.
Læs mere om Glarborgen her: Natur-Motion-Fællesskab - Glarborgen
3. Limfjorden og Tøtterne - fang en havørred og tilbered den på shelterpladsen
Der er gode muligheder for lystfiskeri i Limfjorden, og særligt nu. Fra september er der nemlig højsæson for havørred og hornfisk – to af områdets populære spisefisk.
Særligt havørreden er en udbredt og eftertragtet sportsfisk i Limfjorden, hvor eksemplarer over 10 kilo ikke er ualmindelige. Det er også muligt at fange sild og multe.
Det er både muligt at fiske i Limfjorden fra kysten, havnenes moler, båd eller i waders.
På hjemmesiden www.havorredlimfjorden.dk findes information om fredninger, fiskenes sæson og til planlægning af fisketuren.
Er man mere til dyrelivet på land end i vandet, kan man være heldig at få øje på en skestork, da de ofte har ynglekolonier ved Limfjorden – verdens nordligste skestorke-kolonier.
Overnat på shelterpladsen på Tøtterne
Efter fisketuren kan du passende tage videre til shelterpladsen på Tøtterne (Digevej 2, Øland, 9460 Brovst) og tilberede din store havørred på grillristen over bål. På pladsen findes også muldtoilet, bænke og to nye shelters.
Fra shelterpladsen er der en smuk udsigt over Limfjorden, og der er mulighed for at gå en flot tur mod Attrup, hvor man blandt andet passerer den gamle pumpestation.
4. Alsbjerg Bakker og Attrup Havn – besøg strandtudsen og overnat i fiskehusene
Alsbjerg Bakker, er et fredet område med offentlig adgang og enestående udsigt over Limfjorden fra Aggersund i vest til Aalborg i øst.
Området består af to store bakker med en kløft imellem og en lille bakke nordvest for den nordlige. På toppen af den nordlige bakke findes Blushøj, som ligger 54 meter over havet.
I området findes også flere gravhøje. Heriblandt gravhøjen Hvisselhøj på Alsbjergvej, hvis tre gravkamre er udgravet og derfor kan opleves indefra.
I Alsberg Bakker kan man opleve naturtypen overdrev, der holdes lysåbent af græssende kvæg, hvilket giver et rigt blomsterliv med arter som vellugtende gulaks, tjærenellike, nikkende kobjælde og smalbladet timian. I området findes også partier med rigkær med bl.a. de fredede orkidéer plettet gøgeurt og purpur-gøgeurt.
Læs mere om Alsbjerg Bakker HER
Strandengene
Naturen ved Attrup er især karakteriseret ved de kystnære strandenge, som eksisterer i et dynamisk samspil med Limfjorden. Strandengene påvirkes af tidevandet og den konstante tilførsel af salt, hvilket fører til en helt unik botanik.
På overfladen kan en strandeng være vanskelig at skelne fra en almindelig eng, og der optræder også mange af de samme plantearter.
Men arter som vadegræs, strandasters, strandvejbred og kveller afslører, at der er tale om en helt særlig naturtype.
Strandtudsen
På strandengene lever strandtudsen - en lille (op til 8 cm lang), tætbygget tudse med en tydelig gul stribe ned langs ryggen. Strandtudsen er de senere år blev sjælden i store dele af Danmark, men på strandengene ved Limfjorden lever den stadig i bedste velgående. Den yngler i løbet af sommeren i de midlertidige vandhuller og i oktober graver den sig 60-120 cm ned i jorden for at overvintre. Hvis man skal være heldig at spotte en strandtudse, skal man være sent på færde, for den er mest aktiv om natten.
Læs mere om strandtudsen HER
Overnat på Attrup Havn
Attrup Havn ejes af Jammerbugt Kommune og drives i et tæt samarbejde med den oprindelige ejer, Attrup Bådelaug, som blev stiftet i 1969.
Der har fra langt tilbage i tiden været skibstrafik og fiskeri fra anløbspladsen ved Attrup. I slutningen af 1970’erne blev Attrup Havn omdannet til en moderne marina, hvor de forskellige muligheder for maritime aktiviteter langsomt er blevet udbygget til som Attrup Havn fremstår i dag.
Der er for få år siden blevet bygget tre små ”fiskehuse”, som kan anvendes til ophold og primitiv overnatning.
Læs mere fiskehusene på Attrup Havn HER
5. Haverslev Havn og Å – genetableret vådområde og handicapvenlig shelterplads
Mellem Trekroner og Haverslev Havn løber Haverslev Mølleå. Her kan man opleve et vådområde, som blev genoprettet af Jammerbugt Kommune i 2016, ved at åen blev genslynget og flyttet tilbage i sit oprindelige forløb omgivet af moser og enge samt et nyt søområde.
Vandløbsvedligeholdelsen på strækningen er begrænset, så engarealerne oversvømmes en større del af året. På den måde omsættes en stor del af næringsstofferne (f.eks. kvælstof og fosfor) på de vandløbsnære enge, i stedet for at de bliver ført ud i Limfjorden, hvor de skaber iltsvind, der dræber dyr og planter.
Handicapvenlig shelterplads
I nærheden ligger Haverslev Havn med en shelterplads smukt placeret helt ned til Limfjorden, så her kan man vågne op til en fantastisk udsigt.
Jammerbugt Kommune har sidste år udskiftet de gamle shelters med nye, indbydende shelters og derudover etableret et handicapvenligt shelter med lift. Der er også etableret en ny grussti til shelterpladsen, så det er muligt at tilgå den i en kørestol.
Der er fine toiletfaciliteter i Haverslev Bådelaugs servicebygning, som man må benytte gratis. Bådelauget har også et madpakkehus, som man kan bruge, hvis man vil spise sin mad under overdækning.
Nyrenoverede faciliteter langs Limfjorden:
En række faciliteter langs Limfjorden er netop blevet renoveret til udendørs-sæsonen 2023. Det gælder:
- Gjøl Havn: 2 nye bænke, 3 info-tavler
- Shelterpladsen Gjøl Bjerg: 2 nye shelters, 1 nyt muldtoilet, 2 nye bordebænkesæt, 1 ny bålrist, 1 info-tavle, 1 ny skraldespand
- Shelterpladsen Tøtterne: 2 nye shelters, 1 nyt muldtoilet, 2 nye bordebænkesæt, 1 ny bålrist, 1 info-tavle, 1 ny skraldespand
- Attrup Havn: 1 ny bænk, 1 nyt bordebænkesæt, 3 info-tavler
- Haverslev Havn: 2 nye shelters, 1 nyt handicapvenligt shelter, 2 nye bordebænkesæt, 1 ny bålrist, 4 nye info-tavler, 1 ny skraldespand.