You can use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation. Using this service may place a cookie on your computer.

Nyhed fra 21.06.2024

Naturen sikres på Grønnestrand

Et stort naturprojekt skal beskytte naturen på Grønnestrand. Naturfonden har overtaget 270 hektar og vil i fremtiden arbejde sammen med Jammerbugt Kommune om at sikre en mangfoldig natur i området, samt gode muligheder for at opleve den.

"Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige.”

Sådan sagde Kong Frederik VI i 1824, da han red gennem Grønnestrands unikke landskab og nød de storslåede vidder med klitter og hede mellem Thorup Strand og Svinkløv.

I dag, fredag d. 21. juni – i forbindelse med fejringen af 200 året for kongens besøg, markeres det, at Den Danske Naturfond (Naturfonden) har overtaget 270 ha i området (med Kongestenen og Grønnestrand Feriecenter). Fremover vil fonden i samarbejde med Jammerbugt Kommune, arbejde for at sikre naturen og mulighederne for friluftsliv i området, som ellers ville være truet af tilgroning, dræning og forurening.

Grønnestrands mange truede og sjældne dyr og planter vil hermed få flere og bedre levesteder, ligesom der vil komme nye muligheder for at opleve den storslåede natur. Det fortæller Naturfonden i sin pressemeddelelse og nævner blandt andet nye vandreruter, shelters og bedre formidling som noget af det, friluftsfolket kan glæde sig til.

I Jammerbugt Kommune er vi os meget bevidst, at vi lægger ramme til nogle af Danmarks smukkeste og mest elskede naturarealer. Det er områder, som vi gerne vil være med til at passe på og udvikle på naturens egne betingelser

Borgmester, Mogens Christen Gade

Uforstyrret natur og friluftsliv

Hidtil har de 270 hektar tilhørt Forbrugsforeningen, der blandt andet driver Grønnestrand Feriecenter, og Strandgården. Med salget har de to lodsejere givet naturen i området forrang på ubestemt tid. Når Naturfonden opkøber områder, er det nemlig udelukkende med henblik på at udvikle naturen på dens egne præmisser og skabe mulighed for at opleve den.

Udviklingen kommer til at ske i samarbejde med Jammerbugt Kommune, og borgmester Mogens Christen Gade glæder sig over perspektiverne for det smukke område:

”I Jammerbugt Kommune er vi os meget bevidst, at vi lægger ramme til nogle af Danmarks smukkeste og mest elskede naturarealer. Det er områder, som vi gerne vil være med til at passe på og udvikle på naturens egne betingelser, ligesom vi gerne vil være med til at skabe bedre mulighed for at opleve dem. Derfor glæder vi os meget til samarbejdet med Naturfonden, som har en lang erfaring i netop at beskytte, udvikle og åbne unikke naturområder”.

Vision om store vidder med sikret natur

De 270 hektar, som Naturfonden netop har overtaget, grænser op til Kollerup Plantage, som staten ejer, og hvor 130 hektar ligger i umiddelbar forlængelse. Der bliver derfor tale om 400 hektar sikret vild natur, og Naturfonden går endnu længere i sine forhåbninger om et stort sammenhængende område. I pressemeddelelsen beskrives visionen som op til 3000 hektar sikret natur fra Thorup Strand i vest til Svinkløv i øst.

Fondens formand, Bengt Holst, understreger i pressemeddelelsen netop vigtigheden af sammenhængende naturområder:

”Alle natureksperter peger på, at naturen skal have mere plads, hvis vi skal løse biodiversitetskrisen. Det sikrer vi nu ved Grønnestrand takket være det stærke samarbejde. Biodiversiteten får et tiltrængt løft, og alle får nye muligheder for at nyde det gode liv i naturen,” siger Bengt Holst.

I samarbejde laver Den Danske Naturfond, Jammerbugt Kommune og Naturstyrelsen nu planer for de 400 hektar - udviklingen af både naturen og mulighederne for friluftsliv.

Grønnestrand
Grønnestrand
Grønnestrand
Grønnestrand
Grønnestrand
Grønnestrand

Foto: Jesper Edvardsen

Et hav af arter

Grønnestrand er et vigtigt levested for mange forskellige slags dyr og planter - både truede, sjældne og almindelige.

  • Her lever blandt andre sommerfugle som den truede hedepletvinge og de sjældne klitperlemorsommerfugl, gråbåndet bredpande og isblåfugl.
  • Man kan også opleve et væld af spændende planter. Det gælder blandt andre fredede orkidéer som sump-hullæbe, vendsyssel-gøgeurt og klit-gøgeurt, den truede baltisk ensian og den kritisk truede nordisk øjentrøst, som i hele verden kun findes få steder i Danmark, blandt andet ved Grønnestrand.
  • Her lever også mange slags sjældne fugle, blandt andre Danmarks største vadefugl, storspove, samt vendehals og natravn.
Foranderlig Blåfugl
Isblåfugl
Klitperlemorsommerfugl
Hedepletvinge

Foto: Ida Odgaard

Unikt og sjældent klitlandskab

Grønnestrands landskab er unikt, også efter international standard. Her er en rigdom af forskellige og sjældne naturtyper, som nu beskyttes for altid.

  • Her er alle de klitnaturtyper, man kan se i Danmark. Forklitter, hvid klit, grøn klit, grå klit, klithede og større områder med enebærklit.
  • I området mellem Bulbjerg og Svinkløv Plantage har sandflugt dannet parabelklitterne Krogbakker og Bredevandsbakker. En parabelklit er en vandreklit, som er hestesko- eller parabelformet - og har åbningen vendt mod vindretningen mod vest. Sådanne klitter er sjældne i det danske klitlandskab.
  • Desuden er her helt særlige naturperler som hængesæk, rigkær, næringsfattige småsøer og store, delvist menneskeskabte ralgravningssøer.
  • Forskere fra Københavns Universitet har i en ny rapport udpeget området som et af de steder, hvor det giver bedst mening at hjælpe den trængte biodiversitet i Danmark.
Vendsyssel Gøgeurt Og Plettet Gøgeurt
Sump Hullæbe
Smalbladet Kæruld
Mosetroldurt
Kær Fnokurt
Kællingetand

Foto: Jammerbugt Kommune, Allan Eskesen

Det kommer til at ske:

  • Området afgræsses, så vilde planter med behov for plads og lys kan vokse flere steder.
  • Plantet nåletræ fældes for at give plads til områdets hjemmehørende natur.
  • Der etableres vandreruter, shelters og formidlingsposter.
  • Udviklingen sker i et samarbejde mellem Den Danske Naturfond, Jammerbugt Kommune og Naturstyrelsen.

Den Danske Naturfond (Naturfonden)

  • Den Danske Naturfond (Naturfonden) blev stiftet i januar 2015 af den danske stat, VILLUM FONDEN og Aage V. Jensen Naturfond.
  • Fonden arbejder for at forbedre naturtilstanden og vandmiljøet (Kun 1,6 procent af Danmark er ifølge Biodiversitetsrådet i dag beskyttet natur).
  • Den Danske Naturfonds overtagelse af de 270 hektar Grønnestrand er sket med 37,5 millioner i støtte fra Nordeafonden.
  • Læs mere på: https://naturfonden.dk/