Sænk farten – før det er for sent

På fem år har 51 mennesker mistet livet på grund af for høj fart på vejene alene i Nordjyllands politikreds. Derfor vil Jammerbugt Kommune sammen med Rådet for Sikker Trafik nu have flere til at lette foden fra speederen. Det sker med en ny kampagne, der både kan ses i tv og langs vejene. Politiet bakker op med kontrol.

En mand kommer kørende på en landevej, og på bagsædet sidder hans to børn. Der er fred og ro og ingen fare. Han kører lidt hurtigt. Pludselig kommer der en bil ud fra en sidevej. Manden træder med det samme bremsen i bund, men er det for sent..?

Sådan begynder en ny kampagnefilm fra Rådet for Sikker Trafik, der sammen med 84 af landets kommuner vil have flere til at overholde fartgrænserne på vejene. Jammerbugt Kommune er med i kampagnen og har sat skilte op langs vejene, hvor der står ”Sænk farten – før det er for sent” som en venlig påmindelse til bilisterne.

"Mange tænker ikke over, at her på egnen er virkelig meget råvildt. Kører du med 80 km/t kan du nå at stoppe, når der pludselig springer en hjort ind på kørebanen. At køre efter forholdene er at tage ansvar både for sig selv og andre trafikanter. Hvis flere overholder fartgrænserne vil det betyde færre skader og trafikdræbte. Derfor er vi med i den nye kampagne", siger Lise Holt fra Jammerbugt Kommune.

Flertal: der køres for stærkt på vores vej
I forbindelse med kampagnen har Rådet for Sikker Trafik spurgt 2.046 personer i hele landet, om de synes, at der køres for stærkt i det område, hvor de bor. Hele 67 % af de adspurgte svarer ja.

Selv lidt for høj fart skaber både farlige situationer, og kan også give stor utryghed og bekymring hos de tusinder, der bor ud til en vej. Det kan også medføre, at mange ikke tør lade deres børn cykle eller gå alene til skole, venner eller fritidsaktiviteter, når bilerne kører for stærkt.

"Der er mange gode grunde at vise mere hensyn og sænke farten. Det kan skabe mere tryghed og vigtigst af alt sikre, at færre kommer til skade eller mister livet i trafikulykker. Der er for høj fart involveret i omkring halvdelen af dødsulykkerne, så vi skal have flere til at overholde fartgrænserne", siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Synes du, at folk kører for stærkt i det område, hvor du bor?

  •          Ja, i høj grad: 13 %
  •          Ja, i nogen grad: 54 %
  •          Nej, slet ikke: 29 %
  •          Ved ikke: 4 %

(kilde: Undersøgelse lavet af Epinion for Rådet for Sikker Trafik, 2016 med 2.046 adspurgte i hele landet). 

Fakta om fart:
Kører du 93 km/t i stedet for 80 km/t, fordobler du risikoen for at ende i en dødsulykke.

Om kampagnen:
Kampagnen ”Sænk Farten – før det er for sent” kan ses i hele landet den 10. – 30. oktober. En ny kampagnefilm vil blive vist i tv og på sociale medier. Langs vejene vil tusindvis af røde skilte med teksten ”Sænk Farten – før det er for sent” sende en venlig opfordring til bilisterne.

Se kampagnen på Sikker Trafiks hjemmeside: www.sikkertrafik.dk/sænkfarten