Hingelbjerge

Hingelbjerge er kommunens højeste punkt med en fantastisk udsigt til både Limfjorden og Jammerbugten. Geologisk er Hingelbjerge en issøbakke, dannet under sidste istid. I stenalderen var der udsigt til hav hele vejen rundt, da Hingelbjerg ligger på en bakkeø (Fjerritslev Bakkeø) , som dengang var omgivet af hav. Man mener at Vikingerne omkring år 1000 stadig kunne slæbe deres skibe igennem Sløjkanalen (= slæbekanalen), som nok var den sidste rest af stenalderhavet, før Thy blev sammenhængende med Hanherred og Vendsyssel.

Vandreruten Nordsøstien går igennem det fredede, stærkt kuperede område med mange gravhøje og græssende dyr. Navnet er i øvrigt beslægtet med det islandske hengilberg, som betyder "brat bjerg".

Fredningen omfatter 125 ha hede, krat, mose og lidt dyrket jord. I området ca. 5 km nordøst for Fjerritslev er der 36 fredede fortidsminder, som omfatter både højtliggende storhøje og lavereliggende småhøje. Gravhøjen Nordbjerg ligger 83 meter over havets overflade.

Kom ud og gå

Der er flere afmærkede ruter på Hingelbjerge, hvor bl.a. Nordsøstien passerer igennem.

Kulturmiljøerne og naturen omkring Hingelbjerge er beskrevet i Helhedsplanen for Jammerbugt Kommune og du kan her læse mere om Vikingernes sejlads på Sløjkanalen fra Limfjorden til Norge

Macro alias: Galleri