Betingelser for ægteskab

For at blive gift skal I opfylde en række generelle betingelser, fx skal I som hovedregel være fyldt 18 år. Desuden kan der gælde særlige krav om dokumentation

Særlige krav til dokumentation

I skal udfylde og sende en ægteskabserklæring, så kommunen kan undersøge, om du og din partner opfylder betingelserne for at blive gift. Kontakt kommunen og evt. også den religiøse menighed, du tilhører, i god tid.

I skal søge digitalt. Den af jer, der logger på selvbetjeningsløsningen først, skal oplyse den anden parts e-mailadresse. Herefter kommer der besked. I skal bruge jeres NemID som underskrift.

Hvis I ikke har mulighed for at betjene jer selv på nettet, kan I få hjælp i kommunens borgerservice eller på biblioteket.

Ud over ægteskabserklæringen kan det blive nødvendigt at vedlægge særlig dokumentation, fx dåbsattest, skilsmissebevilling eller skifteretsattest. Kravene til dokumentationen afhænger bl.a. af, om I er danske statsborgere, og hvor og hvornår I er født.

Hvis du er dansk statsborger

Er I fraskilte, behøver I ikke vedlægge skilsmissebevilling eller -dom, da det er registreret i CPR. Bemærk, at skilsmissedomme normalt først registreres i CPR otte uger efter domsafsigelsen på grund af en ankefrist.

Hvis din tidligere ægtefælle er død, skal du vedlægge skifteretsattest med oplysning om, at fællesboet er skiftet.

Du skal vedlægge dokumentation, hvis dit tidligere ægteskab blev opløst ved en udenlandsk skilsmisse eller død.

På ægteskabserklæringen kan I se, hvilken dokumentation, der evt. også skal bruges.

Udlændinge, der har fået dansk statsborgerskab, skal vedlægge dansk pas eller indfødsretsbevis. Er I født eller døbt i udlandet, skal I vedlægge pas.

Kommunen sikrer sig, at de udenlandske dokumenter er ægte.

Hvis du gifter dig med en udlænding

Hvis den ene af jer er udlænding, skal I muligvis udfylde og aflevere en erklæring om kendskab til reglerne om ægtefællesammenføring i udlændingeloven.

Det gælder, hvis én af jer:

  • ikke har dansk indfødsret
  • ikke har statsborgerskab i et nordisk land
  • ikke har opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 6-9f eller 9i-9n.
Hvis du er udenlandsk statsborger

Udenlandske statsborgere skal vedlægge pas og bevis for lovligt ophold i form af arbejds- og opholdstilladelse, EU-opholdsbevis, visum eller indrejsestempel. Er I født i Danmark, skal I desuden vedlægge dåbs- eller navneattest.

Udenlandske skilsmissedokumenter og dødsattester skal godkendes af kommunen.

Kan jeg gifte mig, hvis jeg er asylansøger?

Asylansøgere kan som udgangspunkt ikke blive gift i Danmark. Der kan i særlige tilfælde gives dispensation. Du kan få yderligere information om dispensation hos kommunens borgerservice.

Kan jeg gifte mig, hvis jeg har været gift før?

Hvis du tidligere er blevet skilt ved dom, må du som regel vente med at gifte dig igen til ankefristen er udløbet.

En udenlandsk skilsmisse skal have en retskraftpåtegning. Den dokumenterer, at afgørelsen er endelig, og dermed ikke er anket eller kan ankes, inden ankefristen udløber.

Kan familiemedlemmer gifte sig med hinanden?

Slægtninge i lige linje, dvs. forældre, børn og børnebørn, samt søskende må ikke gifte sig med hinanden.

Det kræver Ankestyrelsens tilladelse, hvis to personer vil gifte sig, og den ene har været gift med den andens forælder, barn, bedsteforælder eller barnebarn.

En adoptivforælder må ikke gifte sig med sit adoptivbarn, så længe adoptionsforholdet består.

Ansøg om tilladelse til at indgå ægteskab - personer under 18 år

Er du under 18 år, må du ikke gifte dig, medmindre dine forældre og kommunen tillader det. Du kan printe blanketten 'Samtykke til ægteskab', som dine forældre skal udfylde og underskrive, hvorefter du skal sende den til kommunen.

Hvis dine forældre ikke vil tillade, at du gifter dig, kan kommunen i særlige tilfælde give dig tilladelsen alligevel. Læs mere om reglerne i vejledningen.

Kan jeg gifte mig, hvis jeg er under værgemål?

Er du under værgemål, kan du ikke gifte dig uden din værges samtykke. Du kan klage til kommunen, hvis din værge ikke vil give dig lov til at blive gift.

Hvordan får vi anerkendt en udenlandsk vielse?

I skal kontakte kommunen, hvis I skal have anerkendt jeres udenlandske vielse i Danmark. Vielsen skal opfylde visse betingelser for at blive anerkendt. Bl.a. at den ikke strider mod grundlæggende danske retsprincipper, som fx at begge parter skal have været til stede ved vielsen. På Ankestyrelsens hjemmeside kan I læse mere om, hvordan en udenlandsk vielse kan anerkendes i Danmark.

Hvis du vil klage

Du kan klage til Ankestyrelsen over afgørelser om:

  • dispensation fra ægteskabsbetingelser
  • anerkendelse af en udenlandsk skilsmisse

Du skal sende din klage til kommunen, der videresender klagen og sagens papirer til Ankestyrelsen.

Lovgivning

I 'Ægteskabsloven' kan du både læse om at gifte sig og om at blive separeret eller skilt.

I 'Ægteskabsretsvirkningsloven' står hvilke forpligtelser gifte har.

'Ægteskabsvejledningen' forklarer lovens betydning og indeholder eksempler.

Bekendtgørelse om indgåelse af ægteskab indeholder detaljeret information om bl.a. prøvelse af ægteskabsbetingelser.

Vejledning om ægthed af udenlandske dokumenter.