Året går på hæld, og sædvanen tro vil jeg forsøge at gøre status over året, der gik – og se lidt frem mod året, der kommer. Et årsskifte er en god anledning til at gøre status.
2024 blev ikke året for fred i hverken Ukraine eller Gaza. De to store kriser tæt på Europa buldrer stadig og sætter deres præg på de beslutninger, som træffes både i Bruxelles og på Christiansborg.
Som ansvarlig nation i verdensbilledet er Danmark en stor bidragyder til at sikre fred, frihed og stabilitet i verden. Det skal vi være. Ingen tvivl om det.
Men det koster mange ressourcer, og kan på nogle områder bringe den borgernære velfærd i spil – både hos regioner og kommuner.
Danske kommuner kæmper med en stram økonomi. Det gør vi også i Jammerbugt Kommune.
Men med udsigt til et regnskab for 2024, som tegner til at blive det bedste i Jammerbugt Kommunes historie, og et solidt og robust budget for 2025, er der styr på økonomien. Vi kan med stolthed konstatere, at vi så at sige har fod under eget bord
Gode rammer til aktivitet og fællesskab
2024 blev for mig indledt med en glædelig besked om udnævnelsen af Jammerbugt Kommune til Årets Ungdomskommune. Prisen uddeles af de unge selv i Dansk Ungdoms Fællesråd, og Jammerbugt Kommune blev blandt andet rost for sit fokus på medinddragelse af de unge på områder, hvor de som gruppe har vigtige indspark - for eksempel i udarbejdelsen af en Børne- og Ungepolitik eller idefasen til et skolebyggeri.
Jammerbugt Kommune er jo Danmarks måske bedste fritidskommune med mange frivillige kræfter i alle aldre – som hver dag skaber gode og flotte indholdsmæssige rammer for aktiviteter og fællesskaber.
Derfor var det fantastisk, at DIF og Danske Spil valgte en Jammerbugt-forening, som en af de tre nominerede til ”Årets Idrætsforening 2024” – primært på grund af det imponerende niveau for frivillig aktivitet. Vi håber at se Fremad Nørhalne på podiet, når vinderne kåres d. 4. januar til DR’s store ”Sport 2024” show. Det vil være fuldt fortjent.
I Kommunalbestyrelsen kan vi prioritere gode og tidssvarende fysiske rammer til foreningerne, hvilket også er vigtigt. I 2024 har det for eksempel været godt at se afsluttede renoverings- og udbygningsprojekter af både Jetsmark Idrætscenter, Idrætscenter Jammerbugt i Fjerritslev og Skovsgaard Boldklub. Lokale kraftcentre, der igen står skarpt med tidssvarende faciliteter - klar til at indtage fremtiden.
Jammerbugt – en erhvervsvenlig kommune
Det er vigtigt for Jammerbugt Kommune at være en erhvervsvenlig kommune
Derfor var Dansk Industris årlige måling af den ”Lokale Erhvervsvenlighed” også opmuntrende læsning i 2024. Jammerbugt Kommune indtog her en flot fjerdeplads, når det gælder virksomhedernes tilfredshed med den måde, vi som kommune møder, servicerer og rådgiver dem på.
Men vi hviler ikke på laurbærrene. Det netop oprettede Jammerbugt Erhvervsforum skal være med til at understøtte dialogen mellem kommune og erhvervsliv yderligere og give mulighed for netværksdannelse virksomhederne imellem.
Målet er styrket vækst, udvikling og beskæftigelse i Jammerbugt Kommune. 25 meget forskellige virksomheder har allerede taget plads i det nye erhvervsforum, og jeg synes, vi er kommet rigtig godt fra start.
Nyt forum til sikring af efterspurgt arbejdskraft
Et af de særligt udfordrede områder for både det private erhvervsliv og for os som kommune er i disse år vanskelighederne med at skaffe arbejdskraft med de kvalifikationer, der efterspørges.
For at imødegå eksisterende og fremtidige udfordringer her – og som en pendant til Jammerbugt Erhvervsforum, er det nye tværfaglige ”Udviklingsforum for uddannelse og beskæftigelse” netop oprettet. Her er både relevante uddannelsesinstitutioner, politiske udvalg og arbejdsmarkedets parter repræsenteret.
I tæt sparring med Jammerbugt Erhvervsforum skal det nye udviklingsforum arbejde på at sikre virksomhedernes adgang til den efterspurgte arbejdskraft og øge beskæftigelsesmulighederne for kommunens borgere.
Fokus på bosætning med tre byer i nordjysk top-ti
Bosætning er afgørende for en Kommune, som Jammerbugt Kommune. Det er vigtigt at fastholde vores indbyggertal, hvilket er svært i en tid, hvor fødselstallet generelt i Danmark falder ret markant, og der er områder i kommunen med tilbagegang på dette område.
Midt i den store udfordring er det dog glædeligt at kunne konstatere, at tre af vores bysamfund – nemlig Aabybro, Nørhalne og Blokhus/Hune er i Top 10 over nordjyske byer med størst procentvis tilgang i indbyggertal gennem de seneste 10 år. Ret imponerende!
Vigtigst er det dog, at vi tilsammen kan fastholde indbyggertallet i Jammerbugt Kommune i en fælles indsats for øget tilflytning og mindre fraflytning.
I økonomiudvalget har vi netop vedtaget en bosætningsstrategi for årene 2025-28. En strategi, som i høj grad bygger på et samarbejde med vores mange lokalsamfund og centerbyer, så vi får markedsført den mangfoldighed, som Jammerbugt Kommune er et udtryk for – også når det gælder bosætning.
Udvikling i alle 24 lokalsamfund
Det lokale engagement i projekt Liv i By, Skole og Lokalsamfund er også afgørende, når vi taler om bosætning.
Her har alle 24 lokalsamfund deres egen lokale udviklingsplan, som bakkes op af Jammerbugt Kommune - ikke kun med gode ord, men også med økonomi der kan være medvirkende til at få planerne realiserede.
Se det er dynamisk landdistriktsudvikling. Med rod i de lokale visioner og tanker. Med respekt for, at hver by og hvert lokalområde har sine egne styrker og kvaliteter, for i Jammerbugt Kommune går vi stadig efter forskellen.
Vores fire center- og handelsbyer er godt undervejs med fornyelse i form af midtbyplaner, som er i fuld gang med at blive implementeret i Aabybro og Brovst og ligeledes langt fremme i Fjerritslev og Pandrup.
Grøn omstilling med positiv lokal effekt
Den grønne omstilling tales der meget om i Dagens Danmark. Der skal udtages landbrugsarealer, der skal plantes skov, der skal fortsat etableres mere vedvarende energi.
Det kommer til at ske. Det står udenfor enhver tvivl, og lokalt skal holde os til, så det ikke er mennesker på den anden side af Storebælt. der skummer fløden.
Så: Ja til grøn omstilling med positiv lokal effekt
I den sammenhæng er vi 18 jyske kommuner, der kæmper for, at for hver kW strøm der produceres af vedvarende energi, tilgår de kommuner, hvor det sker. Hvis vi lykkes, kommer det til at betyde omkring 20 millioner om året alene til Jammerbugt Kommune
Den grønne omstilling vil også give arbejdspladser, som kan erstatte dem, der kommer til at gå tabt i landbruget under omstillingen. Fonde, der bliver etableret i forbindelse med anlæggene, vil med mere end 100 millioner kroner kunne bidrage til lokale landdistriktsprojekter, og varmt vand fra projekterne kan måske blive et supplement til fjernvarmen og dermed gøre den billigere.
Endelig er det jo også vigtigt for os i Jammerbugt Kommune, at de mennesker som generes mest af anlæggene får en ordentlig økonomisk kompensation.
Fælles om fremskridtet i Jammerbugt Kommune
Snart skal vi tage hul på et nyt år, med mange muligheder såvel som udfordringer, men i fællesskab er vi godt rustet til at møde fremtiden og sammen at skabe fremskridtet for vores dejlige kommune.
Det kommer blandt andet til at ske, når vi i løbet af 2025 i et tæt samarbejde med alle der har lyst til at bidrage, får formuleret en ny kommuneplan for Jammerbugt Kommune til vedtagelse inden årets udgang. Og når vi for alvor i det nye år går i gang med at realisere de 11 handlingsmål i den aktuelle planstrategi for Jammerbugt Kommune.
Det skal vi gøre tværfagligt og tværpolitisk og gerne med stor involvering af interessenter udefra. Den fællesskabs-orienterede tilgang er da også helt grundlæggende for Handlingskatalogets 11 overordnede handlinger og tilknyttede indsatser. Synergi og samskabelse mellem Jammerbugt Kommune, eksterne samarbejdspartnere og erhvervslivet samt civilsamfundets frivillige og foreninger er essentiel, for at vi lykkes.
Tak
Afslutningsvist er det vigtig for mig at nævne de mange gode folk, jeg har mødt rundt omkring i kommunen. For eksempel til kommunens officielle markering af Flagdagen for Danmarks udsendte, til borgermøder, indvielser af store og små projekter, til bryllupper, fødselsdage og andre særlige mærkedage. Tak til alle jer, som har inviteret mig, og tak til jer, som møder op når Jammerbugt Kommune inviterer.
Jeg vil også benytte lejligheden til at takke jer, der i Jammerbugt Kommune på frivillig og ulønnet basis gør en indsats for foreninger og fællesskaber.
En stor tak skal også lyde til alle medarbejdere ved Jammerbugt Kommune, kollegaer i Kommunalbestyrelsen og samarbejdspartnere i øvrigt. Tak for den gode indsats i 2024 – lad os arbejde videre ud fra det gode udgangspunkt, så er jeg sikker på, vi går et godt 2025 i møde.