Som udgangspunkt er alt dyrehold er omfattet af størrelsesgrænsen for §16b (100m2) uanset antallet af dyr. Nogle produktionstyper har dog højere størrelsesgrænser:
- 175m² produktionsareal, hvis der på produktionsarealet på husdyrbruget alene er ammekøer med tilhørende opdræt (kvier, stude, kalve (under 6 mdr.), slagtekalve (over 6 mdr.), tyre) på dybstrøelse, heste, geder eller får.
- 200m² produktionsareal, hvis der på produktionsarealet alene er heste.
- 300m² produktionsareal, hvis der på produktionsarealet alene er ammekøer med tilhørende opdræt (kvier, stude, kalve (under 6 mdr.), slagtekalve (over 6 mdr.), tyre) på dybstrøelse, heste, geder eller får, som kun er opstaldet inden for perioden fra den 1. oktober til den 15. maj (vinteropstaldning).
Det er desuden tilladt at etablere ikke fast placerede anlæg, hvis deres samlede areal ikke overstiger 100m2.
Græsningsdyrehold, hvor dyrene går ude hele året uden husdyranlæg, kan ændres uden tilladelse eller godkendelse.
Erhvervsmæssige dyrehold uden krav om tilladelse/godkendelse
Erhvervsmæssigt dyrehold er defineret ud fra et antal dyr uanset størrelsen af produktionsarealet. Et dyrehold anses som erhvervsmæssigt, hvis det overskrider følgende grænser, uanset om der drives egentligt erhverv:
- 30 høns
- 4 hunde med hvalpe
- 2 køer med kalve eller 4 andre stk. kvæg
- 4 heste med føl
- 2 søer med smågrise
- 15 producerede slagtesvin
- 10 får med lam eller 10 geder med kid
Det vil sige, at hvis dit dyrehold overstiger en af ovenstående punkter, skal du indsende en anmeldelse om det til kommunen, selvom produktionsarealet er under grænserne for tilladelse eller godkendelse efter §§16a og 16b. Skemaet findes her.
Anmeldeordninger
Visse projekter og aktiviteter er undtaget fra krav om tilladelse eller godkendelse. De skal dog stadig anmeldes til kommunen, som herefter vil tage stilling til, hvorvidt projektet kan udføres med det samme. Du kan finde flere oplysninger om anmeldeordninger her.