Individuelle pensioner

En individuel pensionsordning er en ordning, du selv kan oprette gennem et pensionsselskab eller et pengeinstitut.

Har jeg behov for en individuel pensionsordning?

Det er meget forskelligt fra person til person, om man ønsker en individuel pensionsordning. Det afhænger bl.a. af, hvor meget du vil have at leve for som pensionist.

Følgende spørgsmål kan være med til at afklare, om det er en god ide at oprette en individuel pensionsordning:

  • er du i stand til at opnå din ønskede levestandard med de lovbaserede pensioner og arbejdsmarkedspensioner, når du går pension?
  • er du og din nærmeste familie dækket godt nok ind, hvis du bliver syg eller dør?

I sidste ende afhænger beslutningen af, hvor meget du kan og vil undvære nu til fordel for dit liv som pensionist. Jo tidligere du begynder at spare op, desto mere har du, når du en dag går på pension. Samtidig er det værd at tage hele din livssituation i betragtning, hvis du overvejer at oprette en individuel pensionsopsparing. Fx er der sædvanligvis flere penge at spare op med, når man ikke også har store udgifter til børneinstitutioner eller nyt hus. Det er også en god ide at tage højde for andre opsparinger, fx hvis du har friværdi i et hus.

Forsikringer i pensionen

Pension handler ikke kun om dit liv som ældre. Det handler også om, hvordan du og din nærmeste familie er sikret, hvis der skulle ske dig noget. Når du planlægger, hvor meget du vil lægge fra til din pension, er det en god ide at undersøge, hvad din pension indeholder af forsikringer for dig og din familie, hvis du dør eller mister evnen til at arbejde.

Betydning for folkepensionen

Det kan påvirke størrelsen af din folkepension, når din individuelle pension bliver udbetalt.