Sygdomsudbrud

Sygdomsudbrud eller epidemier er hændelser med usædvanligt mange tilfælde af en bestemt sygdom

Hvad er en epidemi?

Det kaldes en epidemi, når usædvanligt mange mennesker får den samme smitsomme sygdom.

Epidemier er blevet sjældne i takt med, at den vestlige verden har bekæmpet de fleste frygtede infektionssygdomme med vaccinationsprogrammer, forbedret hygiejne og behandlingsmetoder.

En undtagelse er udbrud pga. fødevarer, der er blevet et stigende problem i de senere år. Det skyldes bl.a. de ændringer, der er sket inden for moderne fødevareproduktion.

Hvilke virus og bakterier i fødevarer giver sygdomsudbrud?

  • norovirus er det virus, som oftest giver akut maveinfektion med diarré og opkast
  • salmonella giver diarré, mavekramper, opkastninger og feber og kommer især fra kød og æg
  • campylobacter er en bakterie, der kan give diarré, og som ofte smitter fra fersk kylling.

Hvordan undgår jeg virus og bakterier i fødevarer?

  • skyl frugt og grøntsager grundigt, og vask hænder hyppigt ved madlavning
  • adskil råt kød fra fødevarer, som ikke skal varmes op (fx grøntsager), når du laver mad
  • pas særligt godt på med den rå kylling – få dråber af kødsaft er nok til at give campylobacterinfektion
  • hvis du arbejder i fødevareindustrien (fx i et kantinekøkken) og har symptomer, diarré eller opkastninger, bør du blive hjemme fra arbejde 1-2 dage efter, du er symptomfri.

Hvor får jeg hjælp?

Har du mistanke om, at du er blevet syg af mad, skal du straks kontakte din læge. Gem madvarer, du har i hjemmet, så de evt. kan blive undersøgt.

Hvordan forebygges epidemier?

Ved epidemier med alvorlige sygdomme griber embedslægen ind med forebyggelse og andre foranstaltninger, fx forebyggende medicin eller vaccination.

Du kan få mere information om sygdomsudbrud og vaccinationer hos din læge eller på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Epidemier i udlandet

Du kan få information om epidemier i udlandet på Statens Serum Instituts hjemmeside eller på borger.dk.