Store Vildmose - LIFE14 NAT/DK/00012

Store Vildmose har sammen med 9 andre højmoser i Danmark modtaget tilsagn om støtte til naturgenopretning. Projektet, som gennemføres i perioden 2015-2021, har modtaget et samlet tilskud på 42 mio. kr. fra EU og den danske stat. Store Vildmose udgør det største sammenhængende højmoseområde i projektet.

Store Vildmose betragtes som et af Nordjyllands vigtigste naturområder med naturværdier af national og international betydning.

Højmose er en ganske særlig naturtype som er blevet meget sjælden. Til højmosen er knyttet nogle ganske særlige plante- og insektarter som for eksempel multebær, rosmarinlyng, klokkelyng, sphagnum-mosser samt flere arter af de kødædende planter soldug.

Genopretning af højmosen

Genopretning af mosen forventes at sikre og forbedre eksisterende natur, skabe muligheder for genskabelse af højmose, samt øge værdien af naturområdet for borgere og turister. Naturgenopretningen vil omfatte rydning af træopvækst og lukning af dræn og grøfter som leder vandet ud af mosen.

Projektområdet består af de tilbageværende højmoseområder i Jammerbugt Kommune og svarer med sine 488 ha til næsten hele den del af Natura 2000 området som ligger i Jammerbugt Kommune. Projektet vil ikke have indflydelse på den omgivende landbrugsjord".

"Raise Bogs in Denmark"

Dette projekt er et delområde i en samlet projekt kaldet "Raised Bogs in Denmark", hvor Tønder Kommune er hovedansøger. Der er 7 partnere i projektet og 10 delprojektområder. De øvrige parter i projektet er Norddjurs Kommune, Randers Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune og Naturstyrelsen. Projektets samlede økonomi er på ca. 42 millioner kroner og er finansieret af EU's Life + pulje og den danske stat. Projektaktiviter og delrapporter offentliggøres løbende på hovedprojektets hjemmeside.