Badevand

Det er kommunerne der sørger for, at badevandet bliver kontrolleret. Jammerbugt Kommune har 11 kontrolstationer. I perioden 1. juni til 1. september udtages 10 prøver på udvalgte strande og 6 prøver på andre kontrolstationer. De 5 baderåd finder du nederst på siden.

Vandet analyseres for:

E. coli

Alle badevandsprøver analyseres for E. coli, der bl.a. er tarmbakterier fra mennesker og varmblodede dyr. Der må ikke være mere end 250 E. coli/ 100 ml vand. E. coli opformerer ikke i badevand og dør efter kort tids ophold i vandet.

Intestinale enterokokker 

På strande med det blå flag undersøges også for intestinale enterokokker. Disse bakterier er bl.a. tarmbakterier fra mennesker og varmblodede dyr, og de er mindre følsomme over for saltvand end E. coli. Grænsen for intestinale enterokokker i badevand er 100/100 milliliter vand.

Indikatorbakterier

E. coli og intestinale enterokokker er indikatorbakterier. Tilstedeværelsen af E. coli og intestinale enterokokker betyder derfor, at eksempelvis Salmonella eller Campylobacter (der begge kan give diarrésygdom) kan være i vandet.

Godt badevand

De fleste målesteder viser heldigvis godt badevand, der indeholder meget få eller ingen bakterier. På disse steder er der ikke udledning af spildevand, og de få bakterier der findes i vandet, kan stamme fra de badende selv eller fra fugle og andre dyr.

Kontakt

Vækst- og Udviklingsforvaltningen
Lundbakvej 5
9490 Pandrup
Tlf.: 72 57 77 77
vu@jammerbugt.dk

Team Vand & Natur
Charlotte Christensen
Tlf. direkte: 72 57 73 47
Mobil: 41912347
chc@jammerbugt.dk